Beyşehir'de Camiler ve Din Görevlileri Haftası
BEYŞEHİR - Beyşehir İlçe Müftülüğü tarafından bir düğün salonunda gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Beyşehir İlçe Müftüsü Mahmut Çelikoğlu, toplum nezdinde caminin ve camide görev yapan din görevlilerinin önemi ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla çeyrek asırdır Türkiye’de 1-7 Ekim tarihleri arasının haftasının camiler ve din görevlileri haftası olarak idrak edildiğini hatırlattı. Son yıllarda kutlu doğum haftalarında olduğu gibi içinde bulunulan haftada da önemli bir konuyu ana tema olarak işlediklerini vurgulayan Çelikoğlu, şöyle devam etti: “Bu yılki konu; ‘cami ve kitap’. Sevgili peygamberimiz malumunuz üzere Mekke’den Medine’ye hicret edince, hicret ettiği ilk iki yılda Mescid-i Nebevi, yani Peygamber mescidini yaptırmış ve hemen bitişiğinde de özelikle genç Sehabe-i İkram’ın istifade etmeleri için eğitim kurumunu kurmuştur. Bu eğitim kurumunun adı da Ashab-ı Suffa’dır. Oraya fakir kimsesiz insanlar gelirler, yerler içerler ve gençler eğitim görürdü. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı başta olmak üzere gurur duyduğumuz ecdadımız Peygamberimizi bu konuda da örnek alarak gittiği her yere cami yaptırmış ve o caminin külliyesine medrese, günümüz adıyla okul yaptırmayı da ihmal etmemiştir. Ama son asırda üzülerek ifade edelim ki yapılan camilerimizin çoğunda bu gayreti göremiyoruz. İnşallah bundan sonra yapılacak camilerde bu eğitim yuvaları da camilerden ayırt edilemez, çünkü cami olmadan eğitim öğretim olmaz, eğitim öğretim olmadan da cami olmaz.”
Konferansa konuşmacı olarak katılan SÜ Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr.Mehmet Zengin de, yaklaşık bir saat süren sunumunda okumanın öneminden ve tarihçesinden söz etti. İslam dininin de okumaya verdiği değerin çok büyük olduğunu dile getiren Prof.Dr.Zengin, bu büyüklüğe başta Peygamber Efendimiz olmak üzere tüm İslam tarihinin şahit olduğunu anlattı. Kur’an-ı Kerim’in de ilk ayeti ve ilk emrinin ‘oku’ olması, Hazreti Peygamber Efendimizin ümmi iken her türlü ilmin zirvesine ulaşması ile Bedir Savaşı’nda esirlerin 15 kişiye okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılmasıyla bu konuda Peygamberimizin hadis ve eğitim faaliyetlerin okumaya verilen önemi ortaya koyduğunu vurgulayan Zengin, “Dinimiz ve Peygamberimiz okumaya ve yazmaya, dünyevi ve uhrevi ilimlere bu kadar önem vermişken, modern çağda ahir zaman inanları olarak bizler yeterli önemi verebiliyor muyuz? Okumak ibadettir, insan okudukça bilgi edinir, bilgisi arttıkça da bilgisinin azlığını hisseder” dedi.
Beyşehir Kaymakam Vekili Bayram Türker de, konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığının her sene bu haftaya özel olarak tema belirlemesinin kıymetli bir durum olduğunu vurguladı. Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti olan “oku” emrinin sadece “oku” kısmına odaklanmamak gerektiğini belirten Türker, “Devamında neyi ve nasıl okumamız lazım, aslında buna çok eğilmediğimizi düşünüyorum”dedi.