Orucu Uykuya Tutturmayın

BEYŞEHİR - Erdoğan, makamında yaptığı açıklamada, işverenlere de çağrıda bulunarak, ramazanda oruç tutan çalışanlarına bazı kolaylıklar tanımasını istedi.
       Oruçlu iken de uyunabileceğini belirten Erdoğan, "Ama bu şu demek değildir; gece sabaha kadar işte yemeyle içmeyle meşgul olacaksınız, sabah namazından sonra da öğleye kadar orucu uykuya tutturacaksınız. Bu uyku da ölümdür, ölümün kardeşidir. Yani hayatı hep böyle, karanlıkta geçirmek anlamsız, yani uykunuz varsa, uyumanız gerekiyorsa, ihtiyacınız varsa, bünyeniz yorulmuşsa, bünye bunu istiyorsa uyuyabilirsiniz. Ama, bu sizin işinize gücünüze mani olmamalı, ramazanda şu olabilir, işverenler biraz emrindeki çalıştırdıkları insanlara, işçilere karşı kolaylık tanımalı, ramazana uygun bir çalışma sistemi oluşturmalı. Tümden hayatı tatil edemezsiniz, ama ille de diğer aylardaki gibi koşturmaca da olmamalı,orucu uykuya tutturmak kabilinden yat kalk, namaz kıl, bir daha yat, bu şekildeki orucun bir anlamı da kalmaz ve zaten siz de bundan bir haz duymazsınız"dedi.
       Kahvehanelerde ramazanda sabaha ve sahur vaktine kadar vakit geçirmenin de doğru bir davranış olmadığını belirten Müftü Erdoğan, şöyle devam etti: "Aç kalamıyorum, uykusuz kalırsam sinirleniyorum, kızıyorum, öfkeleniyorum, o zaman yatayım uyuyayım. O zaman bir anlamı yok, nefse hakimiyet diye bir şey yoktur, zira nefsin şeytanın damarlardaki süratini azaltan, onun hareket alanını daraltan açlıktır, açlık şehveti kırar ve şehveti kırdığı zaman da İblisin hareket alanı daralmış olur. Bundan dolayı ihtiyaç varsa uyunur, yani sonunda oruçlu olanın uykusu da sevaptır ama sadece orucu uykuya tutturmak düşüncesiyle olursa o da orucu anlamamak demektir."