Haber Ara :

 

 

Böyle Milli Park Yok!
Beyşehir’in 2023 vizyonu şekilleniy
Trafikte Kanun Önemlidir!!!
Beyşehir’e panoramik turlar
Beyşehir’in gururu oldu
Kazı Çalışmaları Başladı

Kazı Çalışmaları Başladı

  Bu haber 23 Haziran 2011, Persembe 11:25:43 eklenmiştir. 866 kez okunmuştur.
Kazı Çalışmaları Başladı Beyşehir Gölü kıyısındaki tarihi Kubadabad saraylarında kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Rüçhan Arık, Kubadabad saraylarının 14 üncü yüzyılın ilk yarısına kadar kullanıldığını tahmin ettiklerini belirterek, “Elimizde çıkan bulgular buna işaret ediyor ve nasıl kullanıldığı, hangi yapıların ortaya çıktığı bu kazıların sonunda belli olacak”dedi. Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı da, Arık ve ekibini tarihi mekanda ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

BEYŞEHİR-Beyşehir Gölü’nün Gölyaka beldesi kıyılarında yer alan tarihi Kubadabad saraylarında 2011 yılı kazı çalışmalarına başlandı.

            Tarihi mekanda bu yıl 31.yılına giren kazı çalışmalarına başkanlık yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Rüçhan Arık, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kurduğu şehrin ‘saray sitesi’ olarak nitelendirerek, mekanın 14 üncü yüzyılın ilk yarısına kadar kullanıldığını tahmin ettiklerini belirtti. Arık, “Elimizdeki çıkan bulgular buna işaret ediyor ve bu mekanın nasıl kullanıldığı, hangi yapıların ortaya çıktığı bu kazıların sonunda belli olacak.”dedi.

            Tarihi mekanı bugüne kadar yeterince tanıttıklarını ifade eden Prof.Dr.Rüçhan Arık, “Burası Selçuklu dönemine ait 13 üncü yüzyılın ilk yarısı sonuna doğru, ortalarında da diyebiliriz, 1235-1236 tarihlerinde yapılmış bir saray sitesi ama yalnızca saray sitesi değil, burada Sultan Alaaddin Keyubat bir şehir kurmuş, saray sitesi de bu şehrin bir ünitesi.”diye konuştu.

            30 yıldır mekanda kazıların devam ettiğini ancak daha burada yapılacak çok işin olduğunu belirten Arık, şu bilgileri verdi:

            “Burada yeterli bir ödenek ve uzun bir çalışma olmadan bu işin tamamlanabileceğini, çabuk ortaya çıkabileceğini sanmıyorum. Bu bir müteahhit işi değildir, ince iştir ve kültürümüz, kültür varlıklarımızın zararsız bir şekilde ortaya çıkarılması, tanıtılması amaçlanmaktadır. Ondan sonra da korunması amaçlanmaktadır. Bunun için bize hem zaman, hem de ödenek lazım. Gereken ödenek verilirse, elimizden geldiği kadar hızlı çalışarak bu önemli ve tek örnek olan Selçuklu sarayımızı ortaya çıkarabiliriz.”

            3 BÖLGEDE KAZI ÇALIŞMALARI OLACAK

            Bu yıl üç bölgede bir kazı çalışması gerçekleştirmeyi planladıklarını da anlatan Arık, ödeneğin elverdiği sürece çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Tarihi mekanda bir binanın kazısının yapılacağını, ayrıca prehistorik malzemenin çıktığı iki saray arasındaki teras denilen bölgede kazıların devam edeceğini kaydeden Prof.Dr.Arık şunları söyledi:

            “Bu sene yine 30 kişilik bir ekibimiz var. Yeni düzenlemeler yapıyoruz. Bu sayıyı daha da artırabiliriz. Geçen yıl mekanı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanımızdan istediğimiz bir depo olabilecek yapımız vardı, o da kullanımımıza tahsis edildi.Bu bizi çok rahatlattı. İnşallah onun da restorasyonu olursa daha da yoğun bir ekiple burada çalışmaya devam edeceğiz. Bu yılki ödeneği biraz daha fazla bekliyorduk. Biraz az oldu ama onun üstünde durmuyorum, herhalde daha takviye edilecektir. Talepte bulunacağız. İnşallah istediğimiz miktar verilirse, bizim niyetimiz çalışmaları Ağustos ayında da devam ettirebilmek. Bu arada, büyük ve küçük sarayın restorasyon ve konservasyon projesi için ödenek çıktı ve ihale sonucunda bir firma buna sahiplendi. Henüz bu firmadan bir bilgi almış durumda değiliz. Aslında, bizimle birlikte çalışmış olmaları son derece önemli. Bu konuda en yetkili yer buradaki ekiptir. Onun için bekliyoruz.”

            TAŞCI’DAN TARİHİ MEKANA ZİYARET

            Öte yandan, Kubadabad saraylarında kazı çalışmalarına başlayan Prof.Dr.Rüçhan Arık’ı Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı da tarihi mekanda ziyaret etti.

            Arık ve ekibini bölgede yeniden görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Taşcı, Bakanlığın geçen yıl verdiği destekle bu yıl çok daha iyi bir çalışma olacağını ümit ettiğini belirterek, “Burada tarihi mekana giden yolda otantik bir çalışma yapılacak. Diğer taraftan, tarihi mekana ulaşımı sağlayan Yeşildağ-Kurucuova beldeleri arasındaki yolda çalışmalar sürüyor. Bir de Beyşehir’imize teknemiz geldi, bu teknemizle birlikte tarihi mekana göl yoluyla da ulaşım sağlanabilecek ve ulaşım daha da kolay hale gelecek. Bir taraftan röleve rezitizisyon çalışmaları devam ediyor. Burada çok güzel şeyler oluyor.”dedi.

            Prof.Dr.Rüçhan Arık, kendisini ziyaret eden Belediye Başkanı İzzet Taşcı’ya üzerinde ‘Kubadabad kazısı’ yazan bir tişört hediye ederken, Beyşehir Gölü’ne tahsis edilen teknenin Kızkalesi Adası’ndaki tarihi mekanda planladıkları kazı çalışmalarında kullanma isteklerini de iletti. Arık, “Burası da turizm için fevkalade bir yer olacaktır.”şeklinde konuştu.

 

 


Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
Facebook Facebook Digg Digg Google Google  
YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmaz. Yazılan yorumlardan bgrt.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mevlüt
Hasan isimli yorumcu
Seni kınıyorum. Eleştiri boyutun çok farklı. Ne demek orası devamlı kazılır. Devlet adamı heryerde olmalıdır. Orası da Beyşehir toprağı. Dünyanın en önemli yerlerinden birisi. Taşcıyı tebrik ediyorum. Allah yardımcısı olsun.
hasan
Başka işimiz kalmadımı?
sayın Taşçı başkan kazı işlerini bırakta şu beyşehirin sosyal projeleriyle ilgilenin.Yeniden secim geldi hiçbir mega proje yok.Gidiyon bir tşört hediye edileiyor senle hiçbir alakası olmayan bir yerle fotograf çektirip, destekten bahsediyorsun.Orası yıllardır beri kazılır.Çok komik geliyor bunlar.
Hasan
Tebrikler
Sayın Taşcı'yı tebrik ediyorum başarılar diliyorum. Herkes ilgilenmez böyle. Sağolsun. Kazı Ustası Kazım


Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 


Untitled Document

 Firmalar 2

Untitled Document
 
Beyşehir’e panoramik turlar
Böyle Milli Park Yok!
Sarı Kardeşler Dünya Şampiyonasında
Söz akademisyenlerde!
Seydibey büyüyor
Ak Parti'den Anneler Günü Programı
Elleriyle Balık Topluyorlar
İldeniz Türkiye şampiyonu
Midibüs ile Tır Çarpıştı 1 Ölü, 19 Yaral
Kız Kur’an Kursları bilgide yarıştı
Akış esnafla buluştu
Beyşehir ve Seydişehir’e üniversite
Atatürk İlköğretim Konya Şampiyonu
Hastanelerimizi magandalara yar etmeyece
 
Lütfen haber arşiv tarihi seçiniz.

 

 

Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.
bgrt Tel: 512 1030 Faks: 512 4325 bgrt@ttmail.com
Bu Site haber scripti Sistemi kullanilarak Gazi Soft Tarafindan Hazirlanmistir.