Haber Detayı
20 Eylül 2019 - Cuma 09:46 Bu haber 5891 kez okundu
 
Beyşehir’de şeker fasülye üreticisi patentine kavuştu
BEYŞEHİR - Beyşehir'e bağlı Akçabelen (Çetmi) Mahallesi’nde şeker fasülye üretimi yapan çiftçiler TSE patent belgesine kavuştu.
Ekonomi Haberi
Beyşehir’de şeker fasülye üreticisi patentine kavuştu

BEYŞEHİR - Beyşehir'e bağlı Akçabelen (Çetmi) Mahallesi’nde şeker fasülye üretimi yapan çiftçiler TSE patent belgesine kavuştu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, Beyşehir’in ilk coğrafi işaret menşe belgesi sahibi ve Türkiye’de ise 4’üncü coğrafi işaretli şeker fasülyesi olan Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasülyesi Patent Belgesi’ni Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar’a teslim etti.

Kooperatif Başkanı Ünüvar’ı makamında kabul eden Konuk, Akçabelen şeker fasülyesi menşe adı ile coğrafi işaretleme almaya hak kazanan ve Beyşehir’in ilk coğrafi işaret alan ürünü olan Akçabelen şeker fasülyesinin hem ilçeye, hem de ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.  Ürünün işaret belgesi alması noktasında emek harcayan Kooperatif Başkanı Ünüvar’ı kutlayan Konuk, “Başkanımıza coğrafi işaretleme patent belgesini vermekten onur duyuyorum. Umarım Beyşehir’imiz için hep beraber çalışarak daha fazla ürün tescil belgesi alabiliriz” dedi. Konuk, Ünüvar’a başarılarından ötürü bir plalak de takdim etti.

Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar ise, bu süreçte İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk ile Akçabelen Bakliyat Eleme ve Paketleme Hattı Proje Koordinatörü Metin Yılmaz’ın kendilerine her konuda gösterdiği yardım ve katkıya teşekkür ederek, “Ayrıca, projemizde bize destek veren Mevlana Kalkınma Ajansı yetkililerine de şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Ünüvar, coğrafi işaret belgesi alan şeker fasülyenin yetiştirildiği yer olan Akçabelen Mahallesi’nin bin 124 rakıma sahip bir yerleşim merkezi olduğunu hatırlatarak, “Toroslar’ın hemen eteğinde yer alan ve konumu itibariyle geçit bölgesi diye nitelendirdiğimiz Akçabelen’imiz, Akdeniz’den gelen dağ uzantıları ile çevrili olması dolayısıyla, oluşan rüzgar akımı ve Beyşehir Gölü’nden gelen nemlilik oranı sayesinde bu bölgede bir farklılık gösteriyor. Doğal bitki örtüsü olarak geniş orman alanlarına sahip olması ve şu anda tarımda kullanılan arazilerin büyük bölümünün de eskiden orman olması dolayısıyla organik maddece zengin, tuzluluk yönünden sıkıntısız ve besin madde dağılımı homojen bir toprak yapısına sahiptir. Tüm bu faktörlerin etkisi ile Akçabelen mahallemizde yetiştirilen her türlü meyve ve sebzenin renk oluşumu, aroma, tat, koku ve lezzet gibi bileşenleri çok güzel teşekkül etmekte, benzer şekilde uzun yıllar boyunca bu coğrafyada yetiştirilen şeker fasülye de kendine özgü tadı, lezzeti ve diğer kalite bileşenleri bu ürünü bulunmaz kılmaktadır. Bu yönü ile fasülyemizi ve Beyşehir’imizi her zaman tanıtacak ve şehrimiz ekonomisinin daha da ileri noktalara gitmesi noktasında biz üreticiler olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz” şeklinde sözlere yer verdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, şeker, fasülye, üreticisi, patentine, kavuştu,
Yorumlar
Haber Yazılımı