Haber Detayı
05 Ocak 2024 - Cuma 12:07 Bu haber 79727 kez okundu
 
Beyşehir’de Zararlı Böcek Tehlikesi! Zabrus
BEYŞEHİR - Havaların sıcak gitmesi nedeniyle Beyşehir tarım arazilerinde zararlı hayvanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Yaban domuzu ve fare istilasının ardından şimdi de kambur böceği olarak bilinen zabrus zararlısı ekili alanlarda ortaya çıktı
Ekonomi Haberi
Beyşehir’de Zararlı Böcek Tehlikesi! Zabrus

BEYŞEHİR - Havaların sıcak gitmesi nedeniyle Beyşehir tarım arazilerinde zararlı hayvanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Yaban domuzu ve fare istilasının ardından şimdi de kambur böceği olarak bilinen zabrus zararlısı ekili alanlarda ortaya çıktı.

Beyşehir’de kış aylarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yüzünden ekili alanlarda toprak altı zararlıları ortaya çıkmaya başladı. Yaban domuzu ve fare istilasının ardından şimdi de kambur böceği hububat ekili alanları tehdit etmeye başladı. Hububat ekili tarlalara büyük zarar veren haşereler Beyşehir’de görüldü. Kambur böceği olarak da bilinen zabrus zararlısı ile ilgili Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli saha çalışması başlattı. Teknik personelin saha çalışmasında ortaya zabrus zararlısının ekili alanlardaki durumu ortaya konuldu. Havaların bir türlü soğumaması ve kar yağışının hala gerçekleşmemesi hububat ekili alanlar açan büyük risk olmaya devam ediyor. Gerekli tedbirler alınmazsa yaz aylarında hububat rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşanacağı öngörülüyor.

KAMBUR BÖCEĞİ İÇİN YÜZEY İLAÇLAMASI YAPILMALI

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri konu ile ilgili yaptıkları açıklamada şunları kaydetti: “Hububat ekili alanlarda yapılan incelemelerimizde toprak altı zararlılarından olan ekin kambur böceği (zabrus) tespit edilmiş olup, zararlıyı daha yakından tanımak adına görselleri siz değerli çiftçilerimizle paylaşılmıştır. Çiftçilerimizin ılıman geçen mevsim şartlarında, olası zabrus zararının önüne geçebilmesi için üstten açılmalar görülen hububat ekili tarlalarında toprağı 10-15 santimetre eşerek kontrol etmeleri ve zabrus bulaşık olan tarlalarda yüzey ilaçlaması yaparak mücadele etmesi gerekmektedir. Ekim döneminde ise daha önceki yıllardan zabrus ile bulaşık olduğu bilinen tarlalar da tohum ilaçlanarak ekim yapılabilir.”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’de, Zararlı, Böcek, Tehlikesi!, Zabrus,
Yorumlar
Haber Yazılımı