Haber Detayı
20 Ocak 2024 - Cumartesi 18:27 Bu haber 84404 kez okundu
 
Beyşehir Gölünde 2024 Yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı
BEYŞEHİR - Konya’nın su kuşu popülasyonuna sahip göl ve iç sularında yürütülen 2024 yılı kış ortası su kuşu sayım (KOSKS) çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.
Yaşam Haberi
Beyşehir Gölünde 2024 Yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı

BEYŞEHİR - Konya’nın su kuşu popülasyonuna sahip göl ve iç sularında yürütülen 2024 yılı kış ortası su kuşu sayım (KOSKS) çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için ülkemiz genelinde, Bakanlığımız koordinasyonunda Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapılmaktadır.

Ülkemiz genelinde 14 - 22 Ocak 2023 tarihleri arasında 2023 yılı KOSKS çalışmalarının sulak alanlardaki su kuşu değişimlerini mevsimsel olarak izleyerek önemli ölçüde veri elde edilmesini sağlamak amacıyla yapılması kararlaştırılmış olup bu kapsamda Konya ilimizde Ilgın Çavuşçu Göl, Beyşehir Gölü, Ereğli Akgöl Sazlıkları ve Kozanlı Gökgöl'de sayımlar 8. Bölge Müdürlüğümüz ve 6. Bölge Müdürlüğü Personeli, Selçuk Üniversitesi Beyşehir Kuş Gözlem Topluluğu Beyşehir Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan kalabalık bir heyetle gerçekleştirildi.

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biridir. Ülkemizde yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS), Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının (USS) bir parçasıdır. Bu sayımlar su kuşu popülasyonlarını belirlemek amacıyla alan bazında yapılan ve Wetlands International (Uluslararası Sulak alan Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur.

Sayımlar her yılın Ocak – Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz genelinde yapılan KOSKS çalışmaları da sulak alanlardaki su kuşu değişimlerini mevsimsel olarak izleyerek önemli ölçüde veri elde edilmesini sağlamakta, sayımlar sırasında alanlar hakkında toplanan veriler güncellenebilmektedir.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Gölünde, 2024, Yılı, Kış, Ortası, Su, Kuşu, Sayımı,
Yorumlar
Haber Yazılımı