Haber Detayı
07 Kasım 2019 - Perşembe 13:29 Bu haber 4892 kez okundu
 
Beyşehir’in el dokuması Selçuklu halıları İstanbul’daki fuarda görücüye çıktı
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinin tarihi el dokuması Selçuklu halıları, kapılarını ziyaretçilerine açan CARPETEXPO İstanbul El Sanatları Fuarı’nda görücüye çıktı.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir’in el dokuması Selçuklu halıları İstanbul’daki fuarda görücüye çıktı

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinin tarihi el dokuması Selçuklu halıları, kapılarını  ziyaretçilerine açan CARPETEXPO İstanbul El Sanatları Fuarı’nda görücüye çıktı.

İstanbul Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde açılan fuarda  Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa olarak oluşturulan stantta Beyşehir yöresinin Selçuklu halıları tanıtılıyor. Stantta, Beyşehir’i anlatan kitap ve broşürler de ziyaretçilerle paylaşılıyor, el dokuması halı ve kilim sektörü içerisinde yer alan girişimcilerle temas ve buluşmalar sağlanarak bu hususta, özellikle yeni istihdam alanları konusunda geliştirilebilecek yeni projeler de ele alınıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Beyşehir Selçuklu Halıları Proje Eğitim Koordinatörü Metin Yılmaz, fuarda açtıkları standa daha ilk günden gösterilen yoğun ilgiden dolayı yaşadıkları memnuniyeti dile getirirken, amaçlarının bu halıların tanıtılmasının yanında bu sektörde mesai yapan girişimcilerle biraraya gelip temasa geçmek olduğunu da  belirtirken, “Beyşehir Belediye Başkanımızın destek ve katkılarıyla İstanbul’daki bu fuara iki farklı kurum işbirliği halinde katıldık. Başkanımıza bu anlamda teşekkür ediyoruz. Belediye Başkanımızın katıldığımız bu fuar çerçevesinde bizlerden talebi; bu sektörde yer alan diğer girişimcilerle tanışıp onlarla diyalog kurmamız ve bu diyaloglardan sonra sağlanacak katkı ve imkanlarla  günümüzde bu el dokuması halıların yeniden bölgemizde üretimine geçişini sağlayabilmek. Bu anlamda bir girişimcimiz ile fuar vesilesiyle tanışma imkanı bulduk. Beyşehir’de bu sektörde eğer Belediyemizin destek olması halinde 100 kişilik bir istihdamın sağlanabileceği imkanların var olduğunu belirtiyor. Bu sektörde yer alan diğer girişimcilerle de tanışıp bölgemizde bu işi bir kooperatifleşmeye doğru götürmek ve özellikle  bölgemizde yaşayan ve iş imkanı bekleyen bayanlarımıza yönelik bir iş ve istihdam kapısını aralamanın gayret ve çabası içerisindeyiz. Belediye Başkanımızın zaten talebi ve beklentisi de bu yönde. İnşallah, bu tür fuarlara katılarak bu sektörde yer alan girişimcilerle kuracağımız temas ve irtibatlarla yöremize ait el dokuması Selçuklu halılarının yeniden dokunmasına başlanmasını istiyoruz. Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz de bu konuda bizlere her türlü destek ve katkıyı sunuyor. İşte bu fuara da hep birlikte iştirak ediyoruz.”dedi.

EL DOKUMASI SELÇUKLU HALILARININ ÖZELLİKLERİ

Yılmaz, Selçuklu halılarının başlıca süsleme öğelerini, bitkisel kökenli geometrik biçimler ve kufi yazıdan geliştirilmiş bordürlerin çerçevelediği kompozisyonların oluşturduğunu belirtirken, kufi yazıdaki sivri uç ve kanca benzeri kıvrıntıları olan bezemelerin ise bordür süslemelerinin ayrıca belirgin özelliğini de gösterdiğini belirtti.

Yılmaz, el dokuması Selçuklu halısının özellikleri konusunda da bilgiler verirken; “Selçuklu halılarındaki bir diğer farklı özellik de Gördes yani Türk düğümünün kullanılmış olması ve metrekaresinde 84 bin düğüm bulunmasıdır. Atkıları al ve çözgüsü beyaz renkte olup, sert yün ipliğinden dokunmaktadır. İplikler ise doğal olarak hazırlanan boyalarla boyanmıştır. Halıların başka bir tipik özelliği ise, zeminin uzun altıgenlere ya da küçük karelere bölünerek içlerine geometrik biçimler, stilize hayvan motifleri vb. yerleştirilmesidir. Bunlardan kare içine yerleştirilmiş geometrik motifli halıların Selçuklu halıları ile 14.yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen klasik Osmanlı halıları arasında bir köprü görevi gördüğü ileri sürülmektedir” şeklinde konuştu.

Öte yandan, her geçen yıl değeri artan el dokuması halı ve kilimleri alıcısı ile buluşturmak üzere İstanbul’da açılan fuarın 10 Kasım 2019 tarihine kadar ziyaretçi kabul edeceği belirtildi.

Yerli firmaların yanısıra yurtdışından da el dokuması halı ve kilim üreticilerini ağırlayan fuarda konferanslar, çalıştaylar, panel ve atölye çalışmalarının da yer alacağı kaydedildi.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’in, el, dokuması, Selçuklu, halıları, İstanbul’daki, fuarda, görücüye, çıktı,
Yorumlar
Haber Yazılımı