Haber Detayı
01 Ağustos 2019 - Perşembe 16:45 Bu haber 7489 kez okundu
 
Beyşehir’in geleneksel tarhanası şenlikle tanıtılıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir’de, Beyşehir Belediyesi tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Göl Festivali devam ediyor.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir’in geleneksel tarhanası şenlikle tanıtılıyor

BEYŞEHİR - Beyşehir’de, Beyşehir Belediyesi tarafından bu yıl 15’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Göl Festivali devam ediyor.

Festival kapsamında Beyşehir Gölü kıyısında düzenlenen ‘tarhana şenliği’nde ilçenin geleneksel tarhanasının yapımı tanıtım amacıyla tüm aşamalarıyla gerçekleştirilerek gözler önüne serildi.

Göl kıyısındaki park alanında toplanan kadınlar ilçenin tarhanasını, festival kapsamında ilçeye gelen yabancı ziyaretçilere tanıtabilmek için seferber oldu. Bu kapsamda yürütülen çalan müzik eşliğinde, şenlik havasında gerçekleştirilen yoğun mesaide, kazanlarda pişirilerek bulamaç haline getirilen tarhanalar, makinelerle şekil verildikten sonra çitler üzerinde güneş altında kurumaya bırakıldı. Katılımcılara ve davetlilere tarhana ve kazanda pişirilen bulamacı da ikram edildi.

Şenliğe katılan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Göl Festivali’nin kesintisiz olarak tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Beyşehir’de festival günlerinde gerçekten gece başka, gündüz daha bir başka. Beyşehir bugünlerde adeta panayır alanı gibi. İlçemizde her gün farklı bir etkinliğe imza atıyoruz” diye konuştu.

Bu yıl festival kapsamında ilçe ile özdeşleşmiş, sıcak yaz günlerinde Beyşehirliler’in kışın sofralarından eksik etmediği geleneksel ürün olan tarhananın tanıtımı amacıyla bir şenlik düzenleme kararı aldıklarını hatırlatan Bayındır, tarihçesiyle ilgili de bilgiler vererek, “Eşrefoğlu Beyliği’nin yerleşim merkezi olan  (Eşrefoğlu) İçerişehir Mahallesi ve yine onun boğazında yaptığımız yeşil bir dokunun içerisinde tarhana festivali yapıyoruz. Beyşehir’de bugünlerde hangi mahalleye şu an girseniz, sokaklarda, boş arsalarda kazanlar kaynıyor, çitler seriliyor. Çit üstünde tarhana kurutuluyor. Bizim taa ecdattan gelen adettir bu. Zira, biz onu nereden biliyoruz? Karlıoğlu Sinen Bey, sancak beyi iken Yavuz Sultan Selim’in en önemli komutanlarından birisidir. 1516-1517 Ridayine ve Mercidabık savaşlarında özellikle çölde, çölü geçmek için tarhananın Beyşehir tabiriyle ayran ve tereyağı, bulgur, buğday kırarak bulgurdan yapılan bir mamulümüz, yiyeceğimizdir. Biz onu kış aylarında sofralarımızda vazgeçilmez bir gıda olarak tüketiriz, yeriz. Özellikle açlığı ve susuzluğu yenen güzel bir gıdadır. Uzun mesafeli tok tutan, ki 1516-1517’lerde çöl, Mısır Çölü onunla geçilmiş. Yani daha doğrusu Karlıoğlu Sinan Bey’in Yavuz Sultan Selim’e tavsiyesi bu ürün olmuş, ‘Asker, bu çölü geçerken sıkıntı yaşar mıyız?’ sorusu üzerine, ‘efendim benim yöremin bir malzemesi. Tarhanadan bol getirelim, atımız üstündeki süvarimiz Allah’ın izniyle bu çölü geçecektir’ demiştir. Bu anlamda biz bu geleneği asırlardır halen daha devam ettiriyoruz. Şimdi Beyşehir’in kadınları bu yapılan eylemi, tarhana düzenlemesini bir de festivalimiz bünyesinde yaparak tanıtmak istediler. Güzel bir çalışma oldu. Kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

“SADECE BEYŞEHİR’E ÖZGÜ BİR YİYECEĞİMİZDİR”

Tarhana etkinliğinin düzenlendiği İçerişehir Mahallesi’nin Muhtarı Murat Kurt da, geleneksel tarhananın hem tarihçesi, hem de yapım aşamasıyla ilgili bilgiler verdi. Tarhananın yöre halkının geleneksel bir yiyeceği olduğunu anlatan Kurt, “Sadece Beyşehir’e özgü bir yiyeceğimizdir. Tarhana, bozulmayan, yaz mevsiminde yapılan bir gıdadır. Ayran, yoğurt, yağdan oluşan, kazanlarda yoğrulup pişirilerek yapılır. Tabi buğday da karıştırılarak kısık ateşte kazanların içinde pişirilmesinden sonra aşama aşama yapılır, tamamlanır. Daha sonra ise elde ya da özel makinelerde basılarak yuvarlak şekli verilip güneşte çit üzerine serilerek kurumaya bırakılır. Uzun süre de dayanan bir gıdamızdır. Her yıl yaz aylarında yapıyoruz. Bunun son dönemde cips haline getirilmiş ince hali de yapılıyor. Bugün de İçerişehir Mahallemize ait yöresel bir yiyecek olan tarhanamızı tanıtmak için kadınlarımızla birlikte buradayız. Tarhanamızı herkesin tatmasını istiyoruz, görmeyenler görsün, incelemeyenler incelesin diye bu şenliği yapıyoruz” dedi.

Hemcinsleri ile birlikte el ele vererek imece usulü tarhananın yapımını gerçekleştirdiklerini anlatan Emine Ateş de, tarhananın Beyşehir’in kış sofralarının vazgeçilmez bir gıdası olduğunu vurguladı. Beyşehir’de doğup büyüyen, yaşayan kadınların hemen hemen tamamının tarhana yapımını bildiğini belirten Ateş,  “Yaptığımız tarhana bir yıl tazeliğini koruyup muhafaza edilebiliyor. Özellikle, ilçe dışında yaşayan Beyşehirli hemşerilerimiz ve yurtdışında ikamet eden gurbetçilerimiz yaz döneminde tatil için geldiklerinde çok talepte bulunuyorlar. Onlara satıp verebiliyoruz, yaşadıkları yerlere götürüp tüketebiliyorlar. Yani, ticareti de ilçemizde yoğun olarak yapılıyor. Başka şehirler de biliyor tarhanayı ama Beyşehir Konya tarafı bu şekliyle daha çok biliyor tarhanayı. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum, ilk kez festivalimiz kapsamında bu geleneksel gıdamızın tanıtımına sağladığı katkı ve desteklerden dolayı. İnşallah gelecek senelerde de bu tür şenlik programlarıyla tanıtımlar devam eder” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir’in, geleneksel, tarhanası, şenlikle, tanıtılıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı