Haber Detayı
28 Nisan 2019 - Pazar 14:19 Bu haber 8451 kez okundu
 
Beyşehir Selçuklu Halı Kültürü Fuarda Tanıtılıyor
BEYŞEHİR - Beyşehir’in Selçuklu halı kültürü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konya’da açılan fuarda yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılıyor.
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir Selçuklu Halı Kültürü Fuarda Tanıtılıyor

BEYŞEHİR - Beyşehir’in Selçuklu halı kültürü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konya’da açılan fuarda yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılıyor.

 Konya'da kapılarını açan fuarda sergilenen Beyşehir Selçuklu halıları ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Konya'daki TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'nde Mobilya Dekorasyon ve İdeal Ev Fuarı'nda açılan stantta teşhir edilen Selçuklu halıları ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, yaptığı açıklamada, Beyşehir grubu halı deseni örneklerinin tarih açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgularken,  “Beyşehir grubu halı desenleri, tarihimiz açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Anadolu Selçukluları’ndan kalan ve parça halindeki 3 adet halıdan oluşmaktadır.1930’da R.M.Riefstahl tarafından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nde bulunarak Konya Mevlana Müzesine alınmıştır. Bu üç halı da Konya Selçuklu halılarıyla renk, desen ve teknik açıdan benzer karakterdedir. Beyşehir Eşrefoğlu Camii, 13.yüzyılın sonlarında yapıldığına göre halılar da 13.yüzyıl sonunda dokunmuş olmalıdır. İkisi Konya Etnografya Müzesinde olan halılardan üçüncüsü kayıp iken son yıllarda özel Keir koleksiyonunda bulunarak yayınlanmıştır. Yine Riefstahl tarafından diğer halılarla beraber keşfedilen ve bugün Konya Etnografya Müzesinde sergilenen dördüncü halı, Selçuklu halıları karakterinde olmasına rağmen, 15. yüzyıla tarihlendirilmiştir. Dünyanın en değerli halı gruplarından olan Beyşehir Selçuklu halı grubunun kurumumuz tarafından tekrar canlandırılmasına yönelik olarak ilçemizde çalışmalarımız devam etmektedir. Dezavantajlı gruplara mesleki bilgi ve beceri kazanmaları için ilçemizde geleneksel yün halı dokuma eğitimi verilirken, verilen bu eğitim sonrası ortaya çıkan eserleri Konya'da açılan fuarda ziyaretçilerimizin beğenisine sunduk. Büyük ilgi gören halılarımız, 12 ve 13.yüzyıl Avrupa ressamlarının çok değerli tablolarından alınarak dokunan döneminin en değerli Selçuklu halılarıdır" dedi.

Konuk, böylesine büyük ve kapsamlı fuara davet edilmekten duydukları onur ve memnuniyeti de dile getirirken, şöyle konuştu: "Beyşehir'imizin tarihini, kültürünü ve kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından halı dokumacılığını ve çinilerini, her alanda ve platformda tanıtıyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Amacımız, unutulmuş halı motiflerimizi ve modellerinin kültürümüze ait olduğunu, bir zamanlar ve kısmen hala dünyanın en değerli halılarının Anadolu'muzda dokunduğunu örneklerle ortaya koymaktır. Fuarda, Beyşehir'imizi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık. Bu projemizde bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz."

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Selçuklu, Halı, Kültürü, Fuarda, Tanıtılıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı