Haber Detayı
22 Temmuz 2019 - Pazartesi 10:38 Bu haber 11934 kez okundu
 
11. Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni
BEYŞEHİR - Beyşehir Dumanlı Mahallesi’nde, Solaklı Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Eğitim-Kültür Haberi
11. Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni

11.Geleneksel Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni’nde konuşan Belediye Başkanı Adil Bayındır:

“TÜRKMEN BEYLERİ, YÖRÜK BOYLARI BİLESİNİZ, SENEYE BU TOZU GÖRMEYECEKSİNİZ”

Beyşehir’e bağlı Dumanlı Mahallesi’nde, Solaklı Yörükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni’ne katılan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, “Bilesiniz Türkmen beyleri, bilesiniz yörük boyları seneye bu tozu görmeyeceksiniz. Ve şunu da söylememde yarar var; Kurucuovamıza kadar İslibucak’ımızın üzerinden gelen yol da dahil, Dumanlı’mızın Yeşildağ’dan gelen yolu da dahil size tozu seneye htirmeyeceğim. Asfalt üzerinde geleceksiniz, söz veriyorum” dedi.

Şenlikte kürsüye gelen Belediye Başkanı Adil Bayındır, yöre halkına yollarla ilgili müjdeyi verirken, “Bu sene yarım yüzle gelebildim. Ama borçlu bir belediye aldım. Şimdi önümüzdeki aylar içinde planlarımızı devreye sokarak asfaltımızı yapacağız” diye konuştu.

Dumanlı Yaylası’nın sadece Beyşehir değil, Manavgat ve Serik ilçelerinde yaşayan insanları da buluşturduğunu konuşmasında vurgulayan ve şenlikle birlik beraberliği, kaynaşmanın en güzel örneğinin sergilendiğini belirten Bayındır, “Manavgat’ımızın, Serik’imizin, Beyşehir’imizin tümü burada. Biz bu dağın bir yüzü, siz dağın öbür yüzü ama zirvemizde buluştuğumuz nokta da işte bu zirve diyorum. Hoş geldin Manavgat, hoş geldin Serik, iyi ki geldiniz, Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

"SİZLERİN KARŞISINDA HEYECANLANMAMAK KOLAY DEĞİL"

Kendisinin de Bayındır boyundan gelen bir soyun çocuğu olduğunu anlatan Başkan Bayındır, “Sizlere hitap etmek, sizlerin huzurunda heyecanlanmamak kolay değil.” diye de ekleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaylalarında yaylayan, sularından içen benim ecdadım var, bu ecdat hemen şuracıkta Bayındır dağında. Bizim göçümüz de sizin gibi her sene olmuş, ama ben ancak o göçlerin içinde babamın imamlık yaptığı Ağılönü köyünde yaşadım. Yaylaya çıkmanın manasını, çocuk yaşta oğlak gütmenin, kuzu gütmenin ne olduğunu iyi biliyorum. Çünkü büyükler davar güttü, ben 9 sene oğlak güttüm, kuzu güttüm, öyle yaşadık. Ben bu zevki, taşınmayı, göç etmeyi çok iyi bilirim. Benim boyum, benim soyum da hemen şuradaki Bayındır dağından, Konya yolundaki Bayındır boğazı, köyüne, boğazına taşınmış. Sizlere de Allah ömür versin, yalnız şunu söylemem lazım, bir kere bu organizasyonu yapan başta başkanıma olmak üzere bütün Türkmen Yörük Beylerine bizi böyle buluşturan değerli insanlara şükran borçlu olduğumu söylemek istiyorum. Benim 89-2004 yılları arasında yaptığım 3 dönem belediye başkanlığından sonra 15 yıl ara verdim, şimdi tekrar yüce Allah yazdı, Beyşehir halkı teveccüh gösterdi, bugün bu göreve geldim. Bağımsız bir belediye başkanıyım, çünkü ben her siyasi partinin bütününden oy alan adamım, o yüzden huzurunuzda bütün Beyşehir bölgesine şükranlarımı, saygılarımı da arz etmek istiyorum. Sözü uzatmadan o devenin üzerinde gelen yavruları görünce Atatürk’ün sözü gelir aklıma. Demiş ki; ‘Toroslar’da bir çadırda duman tütüyorsa, hiç korkmayın bu ülke bölünmez’. Allah ondan razı olsun, bize güzel bir cumhuriyet, bize güzel bir birlik, bize güzel bir vatan verdi. Boynumuzun borcu birlik olmak, boynumuzun borcu bir arada olmak. Bölünmeden bu vatanı korumak boynumuzun borcu. o duygular içinde ben de Aksakallı dedemin bana taktığı bu bayrağı ve Türk’ün geleneğindeki renkleri taşıyan ecdadın simgesini şerefle taşımaktan onur duyuyorum ama seneye daha gururlu taşıyacağım zira size yüzüm olacak”

BAŞKAN BAYINDIR'DAN KİLİM HEDİYESİ

Belediye Başkanı Adil Bayındır konuşmasının ardından Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Aksakallılar Meclisi Başkanı Niyazi Çapa’ya günün anısına Beyşehir’de yörük kültürünü yansıtan figürlerle bezenerek dokunan bir kilim hediye etti.

Beyşehir Belediyesi'nin de kıl çadır kurarak misafirlerini ağırladığı şölende, protokol konuşmalarının ardından şenlik alanında Beyşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın çaldığı marşlar eşliğinde temsili olarak yörük göçü canlandırıldı, yöresel folklör gösterileri sergilendi.

Etkinlik kapsamında halk ozanları konser verdi, yöresel sanatçılar sevilen türkülerini seslendirdi. Programın sonunda ise yörük beyi seçilen isme hediyeleri verilerek kara kalpak giydirildi.

Şölene, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Usta, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Aksakallılar Meclisi Başkanı Niyazi Çapa, Solaklı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Çolpak, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yörükler, yörük dernek, federasyon ve konfederasyon başkan ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: 11., Dumanlı, Yaylası, Yörük, Şöleni,
Yorumlar
Haber Yazılımı