Haber Detayı
27 Ekim 2023 - Cuma 15:10 Bu haber 378816 kez okundu
 
Bakanlık Çiftçi El Ele, Hastalık Zararlı Hüle Güle
Beyşehir ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri üreticilerle el ele verdi, meyve bahçelerinde gelişen teknolojik imkanların da devreye konulmasıyla bitki sağlığı çerçevesinde yürütülen hastalık ve zararlı ile mücadele çalışmaları hız kazandı.
Güncel Haberi
Bakanlık Çiftçi El Ele, Hastalık Zararlı Hüle Güle

Beyşehir ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri üreticilerle el ele verdi, meyve bahçelerinde gelişen teknolojik imkanların da devreye konulmasıyla bitki sağlığı çerçevesinde yürütülen hastalık ve zararlı ile mücadele çalışmaları hız kazandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “bakanlık çiftçi el ele, hastalık zararlı güle güle” sloganıyla Türkiye genelinde yürüttüğü bitki sağlığına yönelik tahmin ve uyarı sistemleri devreye konulduğu Beyşehir ilçesinde de entegre mücadelenin önemli bir parçası haline geldi.

Türkiye’de ilk olarak 1980’li yılların başında elma bahçeleri ve bağlarda araştırması yapılarak elma bahçelerinde kara leke hastalığı ve elma iç kurdu zararlısı, bağlarda ise mildiyö hastalığı ve salkım güvesi zararlısına karşı mücadelede önemli faydalar sağlayan uygulama, zamanla  ülke genelinde giderek yaygınlaştı.

Günümüzde meyve bahçelerine kurulmaya başlanılan modern ve elektronik  istasyonlar sayesinde,elde edilen veriler ofis bilgisayarlarına istenen sıklıkla iletilerek  yetiştirilen ürünler izlenebilmeye başlandı.

Bu ürünlerin ilaçlama zamanları, kurumda kayıtlı olan üreticilerin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderiliyor.

Bu sayede elde edilen verilerle bitki sağlığında tahmin uyarı sistemleriyle ürünlerdeki verim kaybının önemli ölçüde önüne geçilmeye başlandı.

BEYŞEHİR’DE MEYVE BAHÇELERİ DE YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver, Beyşehir’de bulunan meyve bahçelerinin bitki sağlığı tahmin uyarı sistemleri, kuruma ait kameralı tuzaklar ve feromon tuzaklarla yakından takip edildiğini belirtti.

İlçedeki meyve bahçelerinin yakından takip edilerek sahadaki gözlemleri sonucu oluşabilecek risklere karşı üreticilerin bilgilendirildiğini vurgulayan Özver, “Teknik personellerimiz tarafından meyve bahçelerinde yetiştirilen ürünlerdeki bitki sağlığına yönelik kontrollerimiz devam etmektedir. Bu ziyaretlerimizde üreticilerimizle sahada buluşarak meyve yetiştiriciliği hakkında da teknik bilgiler paylaşılmaktadır.”dedi.

Özver, bitki sağlığında devreye konulan uyarı sistemleri ile üreticilerin yetiştirdiği meyvelerde verim kaybının önüne geçmenin gayretinde olduklarını da belirterek, şunları kaydetti:

 “Cep telefonu ve e-posta kayıtlarını yaptıran üreticilerimizle tahmin uyarı sistemlerine yönelik elde eden verileri paylaşıyoruz. Onlardan beklentimiz, teknik talimatlar doğrultusunda mücadele etmenin yanı sıra kendi tarlası, bağı ve bahçesindeki hastalık, zararlı, yabancı otları ve doğal düşmanları tanımasıdır.

Bu noktada sahadaki çalışmalarımızda da gerekli teknik desteği  üreticilerimize sağlamaktayız. Üreticilerimizin elde ettiği bilgi birikimleri ve uygulamalarını diğer üreticilerle paylaşmasını ve ilçe müdürlüğümüz ile işbirliğinde çalışmalarını talep etmekteyiz. Bölgemizde devreye koyduğumuz tahmin ve uyarı sistemleri,  son dönemde bitki sağlığında yürüttüğümüz entegre bir mücadelemizin önemli bir parçası haline gelmiştir.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bakanlık, Çiftçi, El, Ele,, Hastalık, Zararlı, Hüle, Güle,
Yorumlar
Haber Yazılımı