Haber Detayı
18 Ağustos 2018 - Cumartesi 14:05 Bu haber 10644 kez okundu
 
Adada Hasat Sonrası Biçerdöver Geri Döndü
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, tarımsal faaliyetler yapılan adaya hasat mesaisi için göl üzerinde yüzdürülerek götürülen biçerdöver ve traktörler, dönüş yolculuğunda yine su üzerinde dubalarla taşınıyor.
Ekonomi Haberi
Adada Hasat Sonrası Biçerdöver Geri Döndü

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, tarımsal faaliyetler yapılan adaya hasat mesaisi için göl üzerinde yüzdürülerek götürülen biçerdöver ve traktörler, dönüş yolculuğunda yine su üzerinde dubalarla taşınıyor. 

      Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde irili ufaklı 33 ada bulunuyor. Bu adalardan bazılarında tarımsal faaliyetler de yapılıyor. Başta hububat olmak üzere değişik ürünler ekilen, bazılarında hayvancılık da yapılan adalardan göle kıyısı bulunan Çiftlik Mahallesi açıklarındaki halk arasında “Çeçen Adası” olarak bilinen Yeltenli Adası’nda da yaz döneminde bu faaliyetler icra ediliyor. Bu yıl buğday, arpa ve nohut ekilen adaya hasat dönemi gelince bir süre önce duba üzerinde yüzdürülerek götürülen biçerdöver, traktör, tarımsal aletler ile ekilen ürünlerle birlikte aynı yöntemle su üzerinde taşınarak karşı kıyıya getirildi. 


       Çiftlik Mahallesi Muhtarı Mehmet Erdoğan,  yaptığı açıklamada, göle kıyısı olan Çiftlik Mahallesi’nde yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Yeltenli Adası’nda bu yıl yine buğday, arpa ve nohut ekimi yapıldığını söyledi. 
        Hasat zamanı geldiğinde adadaki faaliyetler için gerekli olan biçerdöver ve traktörün duba üzerinde göl sularında yüzdürülerek dört tarafı suyla çevrili kara parçası olan Yeltenli Adası’na ulaştırıldığını anlatan Erdoğan, hasat faaliyetlerinin sona ermesinin ardından yine aynı yöntemle karşı kıyıya taşındığını kaydetti.

        Adada 150 dönüme yakın ekilir alan bulunduğunu, diğer kısımların ise otlak olarak hayvancılıkta kullanıldığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Her yıl düzenli olarak ektiğimiz adamıza biçerdöver ve traktör gibi tarımsal aletleri demir duba üzerinde göl sularında yüzdürerek naklediyoruz. Biçerdöver ve traktör merdivenler üzerinden duba üzerine bindirilip indiriliyor. Ardından göl suları üzerinde yolculuk başlıyor. Bu faaliyetler için gölün en dingin olduğu, rüzgarsız, dalgasız günler tercih edilip bekleniyor. O gün geldiğinde duba üzerine sağa sola kaydırmadan çıkardığımız biçerdöveri güvenli bir şekilde yüzdürmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Üzerine biçerdöver çıkardığımız dubayı önden çeken balıkçı teknelerimiz yüzdürüyor. Gerekirse bu iş için 2-3 tekne birden kullanıyoruz. Teknelerimizin motor gücünden istifade ederek göl üzerinde dubayı yüzdürüyoruz. Böyle bir taşıma örneği başka bir yerde bildiğim kadarıyla yok. Ada ile mahallemiz arası mesafe 2 kilometre olduğu için göl üzerindeki yolculuk yaklaşık 30-40 dakika kadar sürüyor. Bize artık bu işler normal geliyor. Çünkü, yıllardır bu faaliyet hiç ara vermeden sürekli bölgemizde yapılıyor.” 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Adada, Hasat, Sonrası, Biçerdöver, Geri, Döndü,
Yorumlar
Haber Yazılımı