Haber Detayı
28 Eylül 2018 - Cuma 11:15 Bu haber 12653 kez okundu
 
Beyşehir Gölü’ne 500 Bin Yavru Sazan
BEYŞEHİR - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’ne 500 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı.
Ekonomi Haberi
Beyşehir Gölü’ne 500 Bin Yavru Sazan

BEYŞEHİR - Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’deki su kaynaklarının balıklandırılması projesi kapsamında, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen 6 milyon sazan balığı yavrusundan 500 bin adeti Beyşehir Gölü’nün tatlı suları ile buluşturuldu.

         Beyşehir Gölü’nün 500 bin sazanla balıklandırılması ve gölün terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi projeleri kapsamında  Beyşehir Jandarma Komutanlığı iskelesinde düzenlenen törende konuşan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Grup Sorumlusu Semavi Önal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin büyük önem verdiği, su ürünleri sektörünün gelişmesi, insana sağlıklı ve kaliteli protein kaynağı olan su ürünleri arzının artırılması için su ürünleri kaynaklarını balıklandırıp, bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasını sağladıkların dile getirdi. Denizlerde 500, iç sularda 362 tür su ürünü potansiyeline sahip Türkiye’de 90 türün avcılığının gerçekleştirildiğini anlatan Önal, ülke genelinde 600-700 bin ton civarında bir su ürünü üretiminin sözkonusu olduğunu, bunun 270 bin tonunun üretim, 350 bin tonunun ise avcılık suretiyle yapıldığını belirtti.

        Beyşehir Gölü’nün de toplamda bin 222 ton su ürünleri avcılık kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Önal, Genel Müdürlüğün farklı nedenlerle zarar gören stokların takviyesi, nesli tehlikede olan türlerin stoklarının desteklenmesi ve mevcut türler üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla 2016 yılında su kaynaklarının balıklandırılması projesini uygulamaya koyduğunu vurguladı.

        Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar da, konuşmasında, Beyşehir Gölü’nü balıklandırma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

        Bakanlık olarak geçtiğimiz yıl Beyşehir Gölü’ne 450 bin adet yavru sazan balığı bıraktıklarını hatırlatan Baydar, bu yıl da bir süre önce DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 200-250 bin adet yavru sazan balığının göl sularıyla buluşturulduğunu belirtti. Her iki balıklandırma çalışması ile birlikte Beyşehir Gölü’ne bu yıl toplamda 750 bin adet yavru sazan bıraktıklarını vurgulayan Baydar, amaçlarının buradaki balık popülasyonu ve sayısını artırmak olduğunun altını çizerek, “Bu çalışmalarla, insanımıza sağlıklı gıdanın en önemli besin zincirlerinden birisi olan balığı sofrasına ulaştırmayı sağlamak istiyoruz. Bir yandan balıklandırma çalışması yaparken, diğer taraftan da gölün temizlenmesine yönelik mesaimiz devam ediyor.  Beyşehir Gölü sularının terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi ile ilgili olarak 2016, 2017 ve 2018 yıllarında 13 bölgedeki 4830 hektar alandan, 42 bin 900 metre ağ, 2551 adet pinter ve 1 adet parakete göl zemininden çıkarılmıştır. Böylece su ürünlerinin hayalet avcılık ile zarar görmesi önlenmiş ve değer bulması sağlanmıştır” dedi.

        Son üç yılda yürütülen bu göl temizliği ile balıklandırma çalışması kapsamında tatlı sulara salınan yavru sazanlar ile mevcut su ürünlerinin yaşam alanı kalitesini artırdıklarını vurgulayan Baydar,  2014 yılından bu yana yürütülen bu proje kapsamında Beyşehir Gölü’ne verilen bu  önemli destekten dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

        Hem Konya, hem de Isparta ili sınırları içerisinde yer alan Beyşehir Gölü’nde ticari avcılığın her iki il sınırları içerisinde faaliyet gösteren su ürünleri kooperatifleri tarafından yürütüldüğünü de vurgulayan Baydar, bu iki kuruluşun 5 yıllığına gölü kiralayarak, Beyşehir tarafında 461 balıkçı üyesine, Isparta tarafında ise 122 üyesine ekmek kapısı olduğunu söyledi. Baydar, Bakanlık olarak yürüttükleri projeyle gölde ticari avcılığın sürdürülebilir olması için gayret gösterdiklerini anlatırken, bu işten kazanç sağlayan balıkçıların da bu çalışmalara usulüne ve kurallara uygun avlanma yaparak, av limit ve boyutlarına uyarak destek vermesinin aynı zamanda kendi menfaatleri olduğunu hatırlattı. Gölde sürdürülebilir avcılık için kurum olarak denetim ve kontrol faaliyetlerinin de olduğunu vurgulayan Baydar, bu hususta son 3 yılda yaptıkları denetim ve kontrollerde uyguladıkları idari para cezası sayısının da çok üst noktalara ulaştığını kaydetti. Baydar, daha etkin denetimler için drone gibi yeni teknolojik imkanlardan da istifade etmeye başladıklarını dile getirdi.

         Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, konuşmasında, Beyşehir Gölü’nün balıkçılık anlamında da bölge için ne kadar önemli ekonomik bir imkanı yörede yaşayan insanlara sağladığına dikkati çekti. Beyşehir Gölü’ne sahip çıkılması gerekiyorsa, bunun içerisindeki balıklara, kuş ve ördeklere, bitkilere de sahip çıkılmasıyla olacağını vurgulayan Özaltun, “Buradan hemşerilerime sesleniyorum; gayri meşru şekilde, yani elektro şokla veya farklı yasal olmayan metotlarla avlanan, balıkçılık yapanlar varsa ve siz bunları, görüyor ve biliyorsanız, mutlaka kolluk kuvvetlerimize, ilgili görevlilerimize mutlaka bildirmelisiniz. Bu konuda yürütülen çalışmalara destek veren herkesten Allah razı olsun. Beyşehir Gölü’ndeki balık popülasyonunun daha da artması noktasında 500 bin adet yavru sazan balığının bırakılmasında bölgemize destek veren bakanlığımıza, genel müdürlüğümüze, il ve ilçe müdürlüklerimize, bu konuda emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

       Beyşehir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Kaya ise, Beyşehir Gölü’nde yakın geçmişte sazan balığı miktarının çok bol olduğu halde günümüzde adeta kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. Sazan balığı popülasyonunun gölde çok azalması sebebiyle ilçede ve bölgede faaliyet gösteren balık lokantası ve restoranlarının çevre il ve ilçelerden gelen balıkları kullanmaya başladığını vurgulayan Kaya, göldeki sazan balığı türünün azalmasının en önemli sebebinin bilinçsiz avlanma ile birlikte son yıllarda hız kazanan elektroşok yöntemiyle yapılan avcılık olduğunu belirtti.  Yasa dışı yollarla avlanan kişilere karşı etkin bir mücadele yürütmelerine rağmen, bunlara uygulanan para cezalarının caydırıcı olmadığını da vurgulayan Kaya,  özellikle elektroşokla balık avcılığı yapanlara hapis cezası getirilmesini önerdiklerini söyledi. İlçe Müdürlüğü olarak son 2 yıl içerisinde yaptıkları denetim ve kontrollerde 250 bin metre avda kullanılması yasak olan küçük gözlü ağ ele geçirerek imha ettiklerini vurgulayan Kaya, 2018 yılında ise gerçekleştirdikleri 457 denetim neticesinde 152 kişiye toplam 342 bin liralık idari para cezası uygulandığını kaydetti.
         Kaçak avcılıkla mücadele konusunda ceza yazmaktan hoşlanmadıklarını ancak Türkiye’de en çok ceza kesen İlçe Müdürlüğü olduklarını da hatırlatan Kaya, şöyle devam etti: 
“Geçen yıl yürütülen bu projeler kapsamında bölgemizdeki balıkçılara 250 bin lira destekleme ödemesi yapıldı. İlçe Müdürlüğümüz dürüst olarak, ekmek parası için çalışan balıkçıları desteklemeye devam ediyor. Bugün bırakacağımız 500 bin adet yavru sazan balığı ile bu yıl Beyşehir Gölü’ne salınmış balık miktarı toplamda 750 bin adete ulaşmış olacak.”

       Konuşmaların ardından Akdeniz Su Ürünleri ve Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen 500 bin adet pullu sazan balığı yavrusu Beyşehir Gölü’nün 4 farklı noktasında tatlı sularla buluşturuldu.

       Programa katılan ilçe protokolü, Beyşehir merkezdeki Jandarma Bot Komutanlığı iskelesinden yavru sazan balıklarını göl sularına bıraktı.

Programa, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Grup Sorumlusu Semavi Önal,  Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Beyşehir İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yalçın Urlu, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar,  Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel Doğan, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Gölü’ne, 500, Bin, Yavru, Sazan,
Yorumlar
Haber Yazılımı