Haber Detayı
14 Ağustos 2022 - Pazar 15:28 Bu haber 15111 kez okundu
 
Yokuş; Kira Artışını Sınırlamanın, Vatandaşı Birbirine Düşürmekten Başka Bir İşe Yaramadı
BEYŞEHİR - İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye’de giderek yükselen kira fiyatları üzerine bir süre önce yeni bir düzenlemeye giderek ev kiralarında yüzde 25’lık artış sınırlaması getiren iktidara tepki gösterdi.
Siyaset Haberi
Yokuş; Kira Artışını Sınırlamanın, Vatandaşı Birbirine Düşürmekten Başka Bir İşe Yaramadı

BEYŞEHİR - İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye’de giderek yükselen kira fiyatları üzerine bir süre önce yeni bir düzenlemeye giderek ev kiralarında yüzde 25’lık artış sınırlaması getiren iktidara tepki gösterdi.

Beyşehir’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin bu yöndeki sorularını da cevaplandıran Yokuş, yeni düzenlemenin ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkları had safhaya çıkardığını belirterek, “Mahkemelerde birinci sıraya çıktı kira anlaşmazlıkları. Adliyeye yeni yükler geldi. Vatandaşı birbirine düşürmekten başka bir işe yaramadı. Kardeşim böyle düzenleme olur mu?” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

Enflasyonu baskılamayı başaramayan mevcut iktidarın vatandaşa yeni düzenlemeyle; ‘Kiranda yüzde 25’ten fazla veremezsin’ diyerek Türkiye’de yaşayan 1 milyondan fazla ev sahibini de karşısına alarak mağdur ettiğini savunan Yokuş, yaşanan tepkilerle ilgili olarak, “Ne demek ya, daha önce enflasyona endeksliydi. Yani niye, bir izahı var mı bunun?

"ELBETTE Kİ KİRACILAR KORUNSUN AMA..."

Ben hukuk ve adalet açısından bakıyorum. Elbette ki kiracılar korunsun.

Ama koruyacaksan şunu yaparsın; devletsin sen. Dersin ki, ‘kardeşim aynı sistem devam edecek, enflasyon kadar, enflasyona endeksli ya… Ona göre kiralar devam edecek.

"EVİ OLMAYAN DARGELİRLİYE, ASGARİ ÜCRETLİYE, EMEKLİYE KİRA YARDIMI YAPILMALI"

Ben emekliye, dar gelirliye, memura, asgari ücretliye kira yardımı yapacağım. Kira bedellerinin yüzde 25’ini ben ödeyeceğim’. Devlet desin bunu, kimse mahkemeye gitmez, mahkemeleri meşgul etmez. Birbirine girmez, kavga dövüş etmez.

Şimdi bakın en az bir milyon ev sahibi ve kiracı kavgalı halde… Niye bu hale getirdiniz kardeşim, niye bu hale getirdin yahu?

Çözüm bu, zaten bir sistem var, enflasyona endeksli devam dersin ki; ‘tamam ödeyemeyecek duruma geldiler’.

Dersin ki ‘ben kardeşim asgari ücretli memur evi olmayan emekli evi olmayan bunlara kira yardımı yapıyorum.

"Milleti Birbirine Düşürdüler"

Her ay bin lira, bölgesine göre ilçelerde farklı olabilir. Rayiçleri bellidir 500, bin, 2 bin lira neyse, o zaman bir milyon insan birbiriyle kavga etmez, aklın yolu bir, akıllı yönetimin yolu budur ama yani akıl tutulması yaşayan bir devlet yönetimi olduğu için şimdi ‘yüzde 25’ dedi, düzenleme yaptı, milleti birbirine düşürdü.”

Milletvekili Yokuş, ev sahiplerinin üzerinden ve sırtından kiracıların korunmasının adalet ve hakkaniyetle bağdaşmadığını da vurgularken, ‘bu konuda yeni düzenlemenin iptaline yönelik parti olarak bir başvurusunuz olacak mı?” sorusunu ise, “İptalini isteseniz de dinleyecek yoktur.

Bu konuda mecliste konuşmalar yaptık tasarı çıkmadan önce. Ben de konuşanlardan biriydim.

"DEVLETE ÇOK FAZLA YÜK GETİRMEZ"

Ama bu sorunun çözülmesi lazım. Dediğimiz gibi bu yöntem denenebilir, bu da devlete çok fazla bir yük getirmez.

Siz zaten, bir milyon civarında döviz tevdiat hesabına para yatıran adamları ihya ediyorsunuz değil mi?

Oraya bütçeyi yüklüyorsunuz. Oraya yüklediğinizin onda birini buraya verin, bakın 10’da birini kiraya verin bu sorunu çözersiniz.

Ayrıca, kirada yüzde 25 artış sınırlaması ile devlet elde edeceği kira gelir vergisinde de önemli ölçüde kayıp yaşıyor.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Yokuş;, Kira, Artışını, Sınırlamanın,, Vatandaşı, Birbirine, Düşürmekten, Başka, Bir, İşe, Yaramadı,
Yorumlar
Haber Yazılımı