Haber Detayı
01 Eylül 2022 - Perşembe 16:15 Bu haber 6042 kez okundu
 
Beyşehir Gölü'ne 1 Milyon 250 Bin Sazan Balığı Yavrusu Salındı
BEYŞEHİR - Konya’da, aralarında Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün de bulunduğu 65 göl ve gölete toplam 2 milyon 630 bin adet yavru sazan balığı salındı.
Güncel Haberi
Beyşehir Gölü'ne 1 Milyon 250 Bin Sazan Balığı Yavrusu Salındı

BEYŞEHİR - Konya’da, aralarında Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün de bulunduğu 65 göl ve gölete toplam 2 milyon 630 bin adet yavru sazan balığı salındı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “su kaynaklarının balıklandırılması” kapsamında Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balık Üretim Tesisleri’nde üretimi yapılan yavru sazan balıkları Beyşehir Gölü kıyılarında tatlı sulara bırakıldı.

Jandarma burnu mevkisindeki göl kenarında yavru sazan balıklarını beraberindeki yetkililerle beraber göl sularına bırakan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin büyük önem verdiği kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların kaliteli, ucuz ve sağlıklı gıda ihtiyaçlarının karşılanması, ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynakların da gelecek nesillere aktarılması için su ürünleri kaynaklarını balıklandırmaya devam ettiklerini belirtti.

BEYŞEHİR GÖLÜ TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ TATLI SU ÜRÜNÜ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN

Beyşehir Gölü’nün Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve ülkenin önemli bir tatlı su ürünü üretim merkezlerinden birisi olduğuna işaret eden Ergin, “İçerisinde birçok balığın yetişmesine vesile olan bir gölümüz. Özellikle sudak balığı ve sazan balığı yoğun olarak yetiştiriliyor. Bizim burada, ilçemizde yetiştiricilik yapan birçok ailemizin de geçim kaynağı.” dedi.

Konya İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından Konya’da bulunan göl ve göletlerin balıklandırılmasına bakanlık ve kurumlar olarak büyük önem verdiklerini anlatan Ergin, şöyle devam etti: “Burada üretiminin hem Beyşehir’imiz için hem Beyşehir halkı için, hem Türkiye'miz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve bu konuda gerekli çalışmalarımızı sahada çalışma yapan kooperatiflerimiz, birliklerimiz, yönetim kademesinde bulunan başta kaymakamımız, ilçe tarım ve orman müdürlüğümüz olmak üzere burada göl üzerinde balıklandırma çalışmaları üzerinde birçok çalışma yapıyoruz.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün önceden yapmış olduğu göldeki balıkların popülasyonunu artırmak üzere yürütülen bir çok çalışmalar var. Bu çalışmalardan bir tanesi de balıklandırma çalışması. Bu yıl Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yetiştirilmiş olan sazan balığından 2 milyon 630 bin adet sazan balığı Konyamıza geldi.

Bunun da biz 1 milyon 250 binini Beyşehir Gölü’nün değişik yerlerine salma çalışması yapacağız. Burada da Beyşehir gölüne birlikte yavru sazanların salımını yapmış olduk.”

KONYA'DA 175 GÖL VE GÖLET VAR, 65'İ BALIKLANDIRILDI

Konya’da 175 tane göl ve gölet bulunduğunun da altını çizen ve bunlardan 5 tanesinin ticari avcılık yapılmasına izin verilen göl ve göletler olduğunu hatırlatan Ergin, şunları kaydetti: “Bunlardan en önemlisi Beyşehir Gölü, Seydişehir Soğla Gölü, Ilgın Çavuşçu Gölü, İvriz barajı, Çumra Apa Barajı gibi bunlarda da ticari olarak faaliyet yapılıyor. Biz bu getirmiş olduğumuz 2 milyon 630 bin balığı da yine bu gölet ve göletlerin ve diğerlerinde de bugün itibariyle hepsine ilçe müdürlüklerimiz vasıtasıyla burada paylaşımını yapacağız ve bugün de bu göletlerimizi balıklandırmış olacağız.

Tabi ki burada gölet ve göllerdeki balıklandırma faaliyeti bizim önceki yıllarımızda da devam eden bir faaliyet idi. Fakat son iki yılda Beyşehirliler de biliyorlar, geçen yıl 2 milyon 50 bin balık attık, bu yıl 2 milyon 630 bin balık salmış olduk. Yani ciddi bir sayı artırmış olduk. Önceki yıllarda 100-200-300-400 bin atarken son iki yıldır 2 milyonun üzerinde bir balık salıyoruz.”

YAVRU BALIKLAR KORUNMALI...

Ergin, balıklandırılan göl ve göletlerde salımı yapılan yavru balıkların korunmasının da çok önemli olduğunu hatırlatırken, yılda en az bir kere üremesine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ergin, “Balık popülasyonunun korunması için en az yıl içerisnde de en az bir kere üremesine izin vermemiz lazım. Bunun için de bazı çalışmalarımız var, mesela sazan balığında 40 santimden aşağısında, sudak balığında 26 santim aşağısında tutulmasını istemiyoruz. Çünkü üreme olgunluğuna ulaşması gerekiyor. İkincisi; usulsüz avlanma, elektroşok gibi bir avlanmaya da müsaade etmememiz lazım. Çünkü büyük ve küçük balıkların tamamını harab eden vahşi bir avcılık sitemi; onun için biz de burada kesinlikle usulsüz avlanmanın yapılmasını istemiyoruz. Balıklandırma çalışmasının bölge yetiştiricilerine hayırlı ve bereketli olmasını diliyoruz.”

Ergin, açıklamasının ardından Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık Şubesi Müdürü Yücel Doğan, Beyşehir Tarım ve Orman İlçe Müdür Vekili Hamit Bağcı, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı ile birlikte yavru sazan balıklarını Beyşehir Gölü sularıyla buluşturdu.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir, Gölü'ne, 1, Milyon, 250, Bin, Sazan, Balığı, Yavrusu, Salındı,
Yorumlar
Haber Yazılımı