Haber Detayı
26 Ocak 2023 - Perşembe 16:06 Bu haber 30434 kez okundu
 
Türkiye'de İlk İlk Tematik Gençlik Ve Tarım Spor Kampı
HÜYÜK - Türkiye’nin kerpiç mimarisi tarzında yapılardan oluşan ilk tematik gençlik ve tarım spor kampı Hüyük ilçesine kuruluyor.
Bölgeden Haberi
Türkiye'de İlk İlk Tematik Gençlik Ve Tarım Spor Kampı

HÜYÜK - Türkiye’nin kerpiç mimarisi tarzında yapılardan oluşan ilk tematik gençlik ve tarım spor kampı Hüyük ilçesine kuruluyor.

Sanatçılara ait kerpiç evlerin de bulunduğu Hüyük’ün Çavuş Mahallesi’ndeki Sonsuz Şükran Köyü’nün hemen yanı başına inşa edilen kampın yapımında sona gelindi. Kamp, tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin dört bir yanından ilçeye gelecek gençleri burada ağırlayacak.

Kampa katılacak gençler, burada toprağa dokunacak, fidan dikip tarımsal faaliyetler içerisinde yer alacak, gençlik ve sportif faaliyetler de yapabilecek.

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, Belediye olarak yürüttükleri girişim üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Hüyük ilçesine Türkiye’nin ilk tematik gençlik, tarım kampının kurulması için çalışmaların iki yıl önce başladığını belirtti.

Çavuş Mahallesi’ndeki Sonsuz Şükran Köyü’nün hemen yanı başında yürütülen kamp çalışmalarında işin sonuna geldiklerini anlatan Çiğdem, “Kovid döneminde iş biraz yavaşlamıştı ama sonuna geldik inşallah. Allah izin verirse, Türkiye’nin ilk tematik tarım, gençlik ve spor kampı Gençlik ve Spor Bakanımız ve milletvekillerimizin desteğiyle Hüyük ilçemizde Nisan ayında öğrenci almaya başlayacak.150 öğrenci planlanıyor ilk etapta. Bakanlığımız bunu planlamaya koydu. Son rötuşlarını yapıyoruz şu anda.” diye konuştu.

Bu kampa Türkiye’nin değişik illerinden hiç toprağa dokunmamış çocukların gelerek burada toprağa dokunarak tarımsal faaliyetlerde bulunacağını, fidanlar dikip yetiştirilen sebze ve meyveleri toplayacağını anlatan Çiğdem, “Biz pazarda onlara küçük küçük o kamptaki yetiştirdikleri ürünleri satmak üzere tezgahlar da açacağız. Güzel bir satış stantı kuracağız. Ayna zamanda üreten çocuklarımız pazarlamayı da öğrenecekler. Kampta marangozhaneler olacak, seralar olacak, hayvancılık üniteleri olacak küçük çaplarda. Gelen çocuklar dokunduğunda toprağa ve toprakla ilgili bütün kısımlarda en minimum sürede de bilgi sahibi olup buradan ayrılacak. Belki 30-40 belki 70 yıl sonra Hüyük’ten çocuklarına anlatacakları çok güzel anıları olacak. Burada gençliğe yönelik her türlü diğer aktivitelerden de istifade edecekler. Bu gurur ilçemiz olarak bize yeter diyorum.” ifadelerine yer verdi.

180 BİN METREKARELİK ALANA KURULUYOR

180 bin metrekarelik bir alana sahip olan kampta 15 konaklama binası, 5 de yapımı yeni başlayacak olan açık dersliklerin olacağını vurgulayan Çiğdem, şu bilgileri verdi:

“900 metre kapalı alan, sosyal tesis, ilerisinde okçuluk, atış sporlarına yönelik bir alan, ateş çukurları, ilerisinde yine farklı spor dalları, tasarım atölyeleri, mekanik atölyeler yer alacak.

Orada ayrıca tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için 30-40 bin metrekarelik bir sulanabilir arazimiz var. Belediye olarak kampa tahsis edip bu alanın günü birlik ekilip dikilebilecek, tarımsal faaliyetler yapılmasını istiyoruz.

Burası zaten adı gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilk tematik tarımsal kamplarından birisi olacak. Tamamlandığında aslında herkes ne yapmaya çalıştığımızı daha iyi anlayacak, daha iyi görecek.

Günümüzde artık unutulmuş yapı tekniğini, bizim doğup büyüdüğü evlerin tekrar böyle bir modernizasyona giderken geleneği de bozmadan bu kamplarda kullanılmasını önemsiyoruz. Sonsuz Şükran Köyü’nün kuruluşunda da böyle bir çalışma yapmıştık. Elimizde kerpiç mimari evler yapabilen bir özel ekip var. Onların desteğiyle böyle güzel bir alan ortaya çıkardık. Birer katlı yapılar ve önlerinde mini hobi bahçeleri var, ama asıl tarımsal bahçeleri daha da ileride olacak şekilde. Kampın yer tahsisini, altyapısını Belediye olarak bizler oluşturduk. Tamamlandığında işletmesini ise Bakanlığımız yapacak. Gençler için burası çok önemli bir kazanım ve hizmet olacak. Burası ziraat mühendisinden bahçıvanına, temizlik işçisinden aşçısına varıncaya kadar 55 kişinin istihdam edileceği bölgemiz için de mini bir fabrika olacak.”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Türkiye'de, İlk, İlk, Tematik, Gençlik, Ve, Tarım, Spor, Kampı,
Yorumlar
Haber Yazılımı