Haber Detayı
29 Ekim 2019 - Salı 12:11 Bu haber 6490 kez okundu
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda en anlamlı sergi
BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında açılışı gerçekleştirilen “Cumhuriyet” konulu kağıt ve rölyef sergisi büyük beğeni topladı.
Eğitim-Kültür Haberi
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda en anlamlı sergi

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında açılışı gerçekleştirilen “Cumhuriyet” konulu kağıt ve rölyef sergisi büyük beğeni topladı.


Beyşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle Belediye Kültür ve Yaşam Merkezi’nde açılışı yapılan sergide, el sanatları öğretmeni Hüsna Kesme ve kursiyerlerinin rölyef sanatına ait çalışmaları ilçe halkının beğenisine sunuldu.

Serginin açılışında konuşan Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir, bu çalışmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin 96.kuruluş yıldönümü kutlamalarına rastlamasını da çok anlamlı bulduklarını belirterek, “Cumhuriyet, bizlerden her anlamda, özellikle sanat anlamında da ileri gitmemizi ve büyük işler yapmamızı bekliyor. İşte cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü anısına böylesine bir sergide, böylesine güzel çalışmaların vücuda getirilmesini de çok önemli ve anlamlı buluyorum. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Siper de, Cumhuriyet Bayramı’nın 96.yıldönümünün kutlandığı bir günde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizin anısına küçük de olsa bir katkı sunabilmek amacıyla düzenledikleri sergi programına katılan herkese teşekkür etti.


Bu sergiyi açmalarındaki bir diğer amacın kağıt rölyef sanatını ilçe halkına tanıtmak olduğunu da vurgulayan Siper, bundan sonraki özel ve önemli günlerde de bu tür çalışmaları sergilemeyi kurumun bir politikası haline getirmek arzusunda olduklarını söyledi.


Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Öğretmeni Hüsna Kesme de, kurum bünyesinde iğne oyası, nakış ve rölyef gibi el sanatlarına dair kursiyerlere eğitim verdiklerini belirterek, “Bu sergide küçüklü büyüklü 40’ın üzerinde bir çalışmayı gözler önüne sererek halkımızın beğenisine sunduk. Ama, büyük çalışmalarımız daha yoğunlukta yer alıyor. Rölyef çalışmalarında, kağıtları boyutlandırarak, derinlendirerek, yani uzaktan yakına, yakından uzağa kabartma ve çökertme hareketleriyle boyut vermek suretiyle şekillendiriyoruz. Biz kendi bakış açımıza göre boyutlandırma yapıyoruz. Hani bu birazcık da kendimizin göreceği ile kaynaklı bir çalışma. Rölyef, doğadan bütün şeyleri içine alabilir, bir yosunu, otu, bir ağacın dalını her şeyini malzeme olarak kullanabiliyoruz. Bütün materyalleri, hani mutfağımızdaki tuzu bile rölyefte kullanabiliyoruz. Ben rölyefi çok severek yapıyorum. Rölyef çok ince bir sanat, yani bakıldığında normalde bir resim, resimler bizim elimize hazır geliyor ve biz bunları aşağı yukarı 8 veya 12 tanesini birbirinin üzerine koyarak, boyutlandırarak yapıyoruz. Resmin her kağıdını keserken adeta içine giriyorsunuz, adeta yaşıyorsunuz.


TARİHİ EŞREFOĞLU CAMİSİNİN KAPISI VE EL HAMRA SARAYI KAPISININ RÖLYEF ÇALIŞMASI İLGİ ÇEKTİ


Benim en çok hoşuma giden tarihi Eşrefoğlu Camimizin kapısıdır. Aylarca ona uğraştım. İkinci olarak da, İspanya’daki Elhamra Sarayı’nın kapısıdır. O sarayın her taşında Arapça olarak, ‘Allah’tan başka galip yoktur.’ yazısı yer alıyor ki, bu sarayı yapanları bir düşünün. Onu keserken hep ‘ben bu kağıt üzerinde keserek bunu yapıyorum, acaba taşla onu nasıl işlediler?’ diye sordum. Beni en çok duygulandıran ve hissiyat uyandıran çalışmalarımı bunlar olarak ifade edebilirim” ifadelerini kullandı.


Kesme, Beyşehir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na gidecek en anlamlı serginin böyle bir çalışmanın gözler önüne serilmesi olduğunu düşündüklerini, sergide ağırlıklı olarak Atatürk temasını işlediklerini, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen Fatih Sultan Mehmet ve diğer padişahlar ile Mevlana gibi Türk büyüğü ve düşünürlerine ait çalışmalara da yer vererek böyle bir tema hazırladıklarını kaydetti. Kesme, serginin kültür merkezinde 10-15 gün süreyle daha açık kalmasını planladıklarını da sözlerine ekledi.

İlçe protokolü ve vatandaşlar, kurdela kesimi yapılarak açılışı yapılan rölyef sergisini daha sonra gezerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.


Sergi açılışına, Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir, Belediye Başkan Vekili Nurullah Gök, Cumhuriyet Başsavcısı M.Arif Turfand, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Siper, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler, akademisyenler, vatandaşlar katıldı.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: 29, Ekim, Cumhuriyet, Bayramı'nda, en, anlamlı, sergi,
Yorumlar
Haber Yazılımı