Haber Detayı
30 Ekim 2019 - Çarşamba 12:58 Bu haber 8277 kez okundu
 
Sosyal Bilgiler Öğretmeninden ‘Berke Han’ romanı
BEYŞEHİR - Beyşehir'de bir ortaokulda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Eyüp Fatih Künte, TRT-1’de yayınlanan ve ekranlara veda eden “Diriliş Ertuğrul” dizisine sonradan dahil olan ilk Müslüman Moğol hükümdarı Berke Han’ın hayatını ‘Moğollar ve Berke Han’ kitabıyla roman haline getirdi.
Eğitim-Kültür Haberi
Sosyal Bilgiler Öğretmeninden ‘Berke Han’ romanı

BEYŞEHİR - Beyşehir ilçesinde bir ortaokulda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Eyüp Fatih Künte, TRT-1’de yayınlanan ve ekranlara veda eden “Diriliş Ertuğrul” dizisine sonradan dahil olan ilk Müslüman Moğol hükümdarı Berke Han’ın hayatını ‘Moğollar ve Berke Han’ kitabıyla roman haline getirdi.

Sadıkhacı Ortaokulu’nda görev yapan 8 yıllık sosyal bilgiler öğretmeni Künte, yaptığı açıklamada, 85 sayfadan oluşan yayınlanan eserinde dizilere konu olan Cengiz Han ve Moğolları anlattığını belirtirken, “Diriliş dizisinde Berke Han karakteri canlandırılmaya başlanınca herkes ‘kim’ diye araştırmaya başladı. Moğollar o dönemde Orta Asya’yı, Anadolu’yu  kasıp kavurmaktaydı. Berke Han Müslüman olduktan sonra İslam’ın savunucusu oldu. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın kızı  Melike Sultan ile evlendi. Selçuklular’a damat oldu. Esir düşen şehzadeyi Bizans’tan kurtardı. Cengiz Han’ın soyundan gelen torunu Berke Han, kendi soyundan gelenler gibi olmadı. Kitap, Eşrefoğlu Beyliği’nin kurucusu Eşref Bey’in hayatından da kesitler sunuyor” dedi.

Künte,”Moğollar ve Berke Han” isimli kitabının ilk eseri olduğunu belirterek, neden böyle bir kitap yazma gereği duyduğu ile ilgili olarak ve diğer ayrıntılar hakkında şu bilgileri verdi:  “Diriliş Ertuğrul dizisinde Berke Han ismi geçmeye başladıktan sonra, özellikle Ertuğrul Gazi ile ittifak yapıp Moğollar’ı yenince herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Dizide geçen olayları hem öğretmenlerimiz, hem de öğrencilerimiz sormaya başladı. Tarihe ilgi duymam ve sosyal bilgiler öğretmeni olmam vesilesiyle bilgi paylaşımlarında bulundum. Herkes; ‘kim bu Moğollar, kim bu Berke Han?’ sorularını yöneltiyordu.  Özellikle öğrencilerim bu konuyu araştırdıklarını ve hiçbir yazılı kaynağa ulaşamadıklarından yakındılar. Bu anlatımlarımın ardından herkes bu kez; ‘bu kadar bilginiz var hocam da niye bir kitap çıkarmıyorsunuz’ diye sorunca ve bu konuyla ilgili teklifler alınca hemen çalışmalara başladım. Bu değerli insanın hayatını konu alan ilk eseri yazmaya karar verdim. Baktığımda, Berke Han ile ilgili kitap bulamadım. Yazma sebebim Berke Han’ın hayatını gelecek nesillere aktarmak içindir. Kitap yayınlanalı 4 ay gibi bir süre oldu. Hiç reklamlı yapılmamasına rağmen bayağı bir ilgi oldu. Bu, ilk kitap deneyimimdi, ama bundan sonra Osman Gazi’nin hayatını anlatan bir roman hazırlığım var. Okurlarımdan gerekli desteği bulabilirsem ayrıca Kürşad olayı olarak bilinen Çin Sarayı’nı basıp Türkler’i esaretten kurtaran Göktürk Şehzadesi Kürşad’ı anlatan bir eserim de olacak. Berke Han yazılmayan, romancıların unuttuğu bir konudur. Bu anlamda ilk defa biz yazmış olduk. Başka bununla ilgili bilinen bir eser yok. Bu eseri, diğer kitaplardan ayıran özelliği Berke Han dönemini anlatırken yaklaşık 100 yıllık bir dönemi içerisine alan, dönemin olaylarını anlatan bir eser olmasıdır. Berke Han, yayınladığı bir fermanla ordusunun ve halkının Müslüman olmasını istemiştir. Böylece bugün sayıları 60 milyonu bulan Kıpçaklar, Tatarlar’ın ve Moğol kavimlerinin Müslüman olmasını da sağlamıştır. Bu anlamda da tarihimiz için büyük öneme sahip bir isimdir. ”

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Sosyal, Bilgiler, Öğretmeninden, ‘Berke, Han’, romanı,
Yorumlar
Haber Yazılımı