Haber Detayı
22 Temmuz 2019 - Pazartesi 10:30 Bu haber 5621 kez okundu
 
Beyşehir'de Tarih Yeniden Canlandı
BEYŞEHİR - Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni kapsamında Beyşehir ilçe merkezinde düzenlenen temsili “yörük göçü” etkinliği renkli görüntüler oluşturdu
Eğitim-Kültür Haberi
Beyşehir'de Tarih Yeniden Canlandı

Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni kapsamında Beyşehir ilçe merkezinde düzenlenen temsili “yörük göçü” etkinliği renkli görüntüler oluşturdu

BEYŞEHİR’DE TARİH YENİDEN CANLANDI…

Beyşehir’de, bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen Geleneksel Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni kapsamında, Beyşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde ilçe merkezinde düzenlenen “yörük göçü” etkinliği ile tarih uzun yıllar sonrasında yeniden canlandırıldı.

Şölen çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Beyşehir’de buluşan Yörük Türkmenleri Derneklerinin temsilcileri, sembolik ”yörük göçü” etkinliği için oluşturulan kortejde Beyşehir Belediyesi’nin Mehteran Takımı’nın çaldığı marşlar eşliğinde tarihi Eşrefoğlu Camisi önünden göl kenarındaki festival alanına kadar yürüdü. Kortej yürüyüşüne Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da katılırken, Beyşehirli vatandaşlar da etkinliğe yoğun ilgi gösterdi.

Kortejin önünde yürüyen develerle gerçekleştirilen temsili “yörük göçü” tarihi Taşköprü üzerinde ise farklı bir anlam buldu ve uzun yıllar önce fotoğraflara konu olan tarih yıllar sonra bir kez daha canlandı.

"BEYŞEHİR'İN HER YERİNDE TÜRKMEN BOYLARINI GÖRÜRSÜNÜZ"

Kortej yürüyüşünün tamamlanmasının ardından göl kenarındaki festival alanında toplanan vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, “Bu doğa cenneti Beyşehir’in dağında, köyünde, ovasında, düzünde nereye giderseniz Türkmen boyları görürsünüz, Türkler’i görürsünüz. ‘Bir çadır tüterse korkmayın o ülke batmaz, bölünmez’ diyen Atatürk’ün işaret ettiği yerdesiniz” dedi.

Beyşehir’in doğal güzellikleri ve mevcut potansiyeli ile adeta bir tablo olduğunu vurgulayan Bayındır, “Şu tablonun kenarında ben bir cümle kuruyorum her zaman; ‘Beyşehir bir tablodur, buraya gelip belediye başkanlığı yapanlar, ancak çerçevesini yaparlar’. Yaradan zaten vermiş, esirgememiş bu milletten diyorum. Bu duygular içinde boynuma atılan bu şal, başıma takılan bu kalpak bir kıymettir, bir değerdir diyorum. Bana da daha bir şevk verdi, ‘uyuma Adil’ dedi. Uyumayacağım, söz veriyorum” diye konuştu.

"AMACIMIZ, BEYŞEHİR'DE YAŞAYAN YENİ NESLE YÖRÜK GÖÇÜNÜ TANITMAKTI"

Solaklı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Çolpak da, konuşmasında, Dumanlı Yaylası Yörük Şöleni kapsamında Beyşehir ilçe merkezinde ilkini düzenledikleri temsili yörük göçü etkinliği ile yörük kültürüne az da olsa katkı sağlamak istediklerini belirterek, “Amacımız, yeni yetişen genç nesle kültürümüz olan yörük göçünün ne olduğunu Beyşehir’imizde de yaşatmaktı, inşallah yaşadınız. Yörükler, tarih boyunca yazın yaylalara, kışın sıcak iklime sahip coğrafyalara göçerek, hayvancılıkla hayatlarını idame ettirmişlerdir. Atalarımız, yıllarca yaylalara, bir hafta on gün konup göçerek gelip gitmişlerdir. Geçmişimize bilmeden geleceğimize yön veremeyiz” diye konuştu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Tarihçi Prof.Dr.Hüseyin Muşmal da, “Bir Yörük Türkmen yurdundan, Beyşehir’den herkesi selamlıyoruz. Bir tarihçi olarak altını çize çize söylemek istiyorum. Yörük Türkmen yurdu, çünkü ovalarında Türkmenler’in, Oğuzlar’ın, Üçoklar’ın, Avşarlar’ın, Bayındırlar’ın, Bayatlar’ın hala yerleşim ismi olarak yaşadığı Beyşehir’de, yine dağlarında karşıda gördüğümüz Anamaslar’da, Serik’te, Manavgat’ta yaylayan yörüklerin güzlediği ve kışladığı alanlar, yayladığı alanlar, Anamas’lar yani bu topraklar birer Yörük Türkmen yurdudur” dedi.

"TARİH YENİDEN CANLANDI"

Beyşehir’e bağlı Dumanlı Mahallesi’nde düzenlenen Yörük şöleni kapsamında kent merkezinde düzenlenen temsili yörük göçünün bir ilk olduğunu da konuşmasında vurgulayan Prof.Dr.Muşmal, şöyle devam etti: “Bugün bir ilki gerçekleştirdik. Zaten Adil Başkan hep ilkleri gerçekleştiriyor ya, şimdi Solaklı Yörükleri Derneği Başkanımız ile bir ilki daha gerçekleştirdiler. Neydi o ilk; tarihi Taşköprü’den 1930’lu yıllarda elimizde Sabit Kasapoğlu arşivinden Beyşehir Belediyesi arşivine intikal eden ve benim arşivimde de mevcut olan yörük göçünü sembolize eden, aslında bizatihi yörük göçünün kendisinin fotoğrafını bugün sembolik olarak da, 100 yıl sonra da olsa gerçekleştirdik. Bu çok değerli, bu çok önemli… Artık Beyşehir’de, bu yurtta Yörük Türkmen yurdunda inşallah şenliklerimiz, kendi öz kültürümüzün, örflerimizin, adetlerimizin sembollerinin ve aslının yaşatıldığı birer şenlik halinde devam edecek. Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Aksakallılar Meclisi Başkanımız Niyazi Çapa Hocam bir profesör edasıyla bize tarihten Türklük’ten, Türkmenlik’ten çok büyük dersler verdi. Bir tarihçi profesör olarak ben de ibretle takip ettim. Gerçekten bizim için çok değerli ve önemli… Hepsinin ellerinden öperek bu davaya hizmet eden bütün yörük Türkmen kardeşlerime çok teşekkür ediyorum” dedi.

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Aksakallılar Meclisi Başkanı Niyazi Çapa da, konuşmasında, davet edilmesinin ardından geldiği Beyşehir’deki yörük şöleninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır’a çeşitli hediyeler verdi, kurtuluş ve dirilişin simgesi olan kalpak hediye ederek giydirdi.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Beyşehir'de, Tarih, Yeniden, Canlandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı