Haber Detayı
07 Mayıs 2018 - Pazartesi 11:14 Bu haber 12381 kez okundu
 
Sanatçıların Köyünde Hıdırellez Coşkusu
HÜYÜK - Hüyük ilçesi Çavuş Mahallesi’nde kurulan sanatçılara ait kerpiç evlerin bulunduğu Sonsuz Şükran Köyü’nde, sanatçılar ile mahalle sakinlerinin imece usulü işbirliği ile bu yıl ilk kez düzenlenen hıdırellez şenlikleri büyük bir coşkuya sahne oldu.
Eğitim-Kültür Haberi
Sanatçıların Köyünde Hıdırellez Coşkusu

BEYŞEHİR - Hıdırellez kutlamaları,  Popstar Bayhan olarak ünlenen şarkıcı Bayhan Gürhan ile bestekar ve söz yazarı Naci Eray’ın  hıdrellez kutlamaları için birlikte bestelediği “Hıdrellez” şarkısının yine Bayhan ve kendisine eşlik eden sanatçılar tarafından birlikte seslendirilmesi ile başladı.

       Hıdrellez kutlamaları nedeniyle Şükran Köyü’ne kazanlar kurulup yöresel yemekler ve pilavlar pişirilip, davetlilere ikram edilirken,  çalan davul zurna eşliğinde köylülerle birlikte şarkılar söyleyip, hıdrellez halayı çeken ve kaşık oyunlarında da hünerlerini sergileyen sanatçılar renkli görüntüler oluşturdu. Kamer Batıoğlu, Fatoş Yalçınkaya, İlknur Şanal, Meltem Gikas, Serkan Soylu ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılımcı ressamların Hıdırellez resimleri yaptığı etkinlikte, heykeltraş Sevgi Erdeha da Hıdırellez anıtı yapmak için mesai harcadı.

        Çocuklara yönelik çeşitli yarışmaların düzenlendiği etkinlikte, Şükran Köyü’ne eski yöresel oyunları olan gıncıraklar, takıdıklar ve salıncaklar kuruldu.

        Program küratörü Mehmet Taşdiken’in önerisi ve köylülerin oylarıyla seçilen Çavuş Köylü Fadime Tarım’a “Hıdırellez anası” ödülü verilen etkinlikte, kadınlar dilek ağacı oluşturdu. Dansöz Sibel Gökçe, etkinlikte,  Anadolu’da 200 yıldır giyilen yöresel kıyafeti giyerek gerçekleştirdiği dansla ilgi ve bakışları üzerinde topladı.

         Sinema yönetmeni Atalay Taşdiken de, Selçuk Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerinin de katkılarıyla gün içinde oluşturduğu senaryo ile bir Hıdırellez kısa filmi çekimi gerçekleştirdi.

        Doğa yürüyüş topluluklarının da Şükran Köyü çevresinde doğa yürüyüşü etkinliği  gerçekleştirdiği Hıdırellez etkinlikleri gün boyu devam eti.

         Sonsuz Şükran Köyü’nün Kurucusu Mehmet Taşdiken, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu’nun en büyük Hıdırellez Şenlikleri’ni yapabilmek için Şükrün Köyü’nün sanatçıları olarak bölgede yaşayan köylülerle biraraya gelerek imece usulüyle bir program gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hıdırellez bizim çocukluğumuzda daha canlı programlarla kutlanan etkinliklerdi. Şimdi artık Anadolu’da nüfusun azalmasıyla çok bir canlılık kaldığı söylenemez ama Sonsuz Şükran Köyü’nde hıdrellez kutlamaya karar verdiğimizde öğrendiğim, hiç bilmediğim bir şey de buydu; Hıdırellez meğer bir kadın bayramıymış. Kadınların bu kadar içten, özellikle köylülerin canlı bir şekilde bu işe sahip çıkmış olmaları, pilav yapmaktan yufka açmaya varıncaya kadar imece usulü bu işi üstlenmiş olmaları tabi bizi de çok heyecanlandırdı. Burası bir sanat köyü olarak, sanat köyünde yaşayan sanatçılar olarak köylü ile iç içe birlikte emek vererek, çok iyi bir program hazırladık. Belki de en önemlisi; içeriği ile birlikte bunu köylülerle birlikte bu programı hazırlamış ve uygulamaya koymuş olmamız. İnşallah bu birincisiydi, bundan sonra nasip olursa biz yaşadıkça devam ettireceğiz, bizden sonrakiler de geleneksel olarak devam ettirirler” diye konuştu.

       Sanatçı Bayhan Gürhan da,  hıdırıllezin gelişi ile birlikte bestekar ve söz yazarı Naci Eray’la birlikte bir Hıdırellez şarkısı besteleyip seslendirmeye çalıştıklarını belirterek,   “Şarkı müziği ve sözlerinin çok beğenildiğini gördük. Seslendirirken de burada yaşanan .u coşku bizleri çok mutlu etti. Şarkıyı ilk defa duymuş olmalarına rağmen herkesin kendilerine ait bir şarkı gibi benimsemesi ve bizimle beraber söylemeleri çok değerliydi, çok güzeldi bizim için” ifadelerini kullandı.

        Bestekar ve söz yazarı Naci Eray ise, böyle bir etkinlikte kendisinin de bulunmasının çok gurur verici olduğunu belirterek, “Benim birçok bestem var ama bu şimdiki yaptığımız hıdırıllez bestesi çok anlam kazandı benim için ölümsüz bir şeydi. Bu konuda, sözlerini ve müziğini beraber yaptık Bayhan’la. Buna vesile olan Mehmet Taşdiken’e de sonsuz teşekkür ediyorum.Bu Hıdırellez şarkısı, bizden sonraki nesillerle de inşallah devam edecek diye düşünüyorum. Çünkü yoktu böyle bir şarkı. Bu benim 1021’inci bestem oldu, 1020 taneydi bestem, bu 1021’incisi diğerlerine bedel farklı bir şey oldu. 8-10 gün kadar sürdü çalışması, Mehmet abiden teklif gelince Bayhan’la birlikte çalıştık, yüzde 90’ı da Bayhan’ın benim değil, onu da söylemiş olayım” diye konuştu.

 

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Sanatçıların, Köyünde, Hıdırellez, Coşkusu,
Yorumlar
Haber Yazılımı