Haber Detayı
10 Eylül 2022 - Cumartesi 10:32 Bu haber 4848 kez okundu
 
Vefalı Torunları, Şehadetlerinin 100.Yıldönümünde Kahraman Dedelerini Unutmadı
BEYŞEHİR - Milli mücadelenin kahramanlarından Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu sancaktar Mehmet onbaşı memleketleri olan Akçabelen Mahallesi’nde düzenlenen programda anıldı
Eğitim-Kültür Haberi
Vefalı Torunları, Şehadetlerinin 100.Yıldönümünde Kahraman Dedelerini Unutmadı

BEYŞEHİR - Milli mücadelenin kahramanlarından Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu sancaktar Mehmet onbaşı memleketleri olan Akçabelen Mahallesi’nde düzenlenen programda anıldı

Milli mücadelenin kahraman isimlerinden Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu sancaktar Mehmet Onbaşı, şehadetlerinin 100.yıldönümünde doğum yeri olan Beyşehir’in Akçabelen Mahallesi’nde düzenlenen programda anıldı.

Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu sancaktar Mehmet Onbaşı için yerleşim merkezinde ve ilçe dışında yaşayan torunları tarafından Akçabelen Mahallesi'nde anma programı düzenlendi.

Şehitler ve Gaziler Parkı’nda düzenlenen programda Kara Ali Çavuş ile oğlu Mehmet Onbaşı için mevlid-i şerif okutuldu, dualar edildi.

Parktaki baba oğul anıtı önünde Türk bayrağının göndere çekilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda emekli öğretmen Hüseyin Elmaskaya’nın kendi kalemiyle yazdığı ve okuduğu “Çetmili Kara Ali Çavuş” şiiri dinleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

AKÇABELEN'İN İSMİ ÇETMİ OLARAK DEĞİŞTİLİYOR!

Programda kürsüye gelen Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, yaptığı konuşmada, Kara Ali Çavuş ve oğlu Mehmet Onbaşı’nın cümlelerle, mısralarla anlatılamayacağını vurgularken, doğduğu topraklar olan Akçabelen Mahallesi’nin ismini ise yeniden Çetmi olarak değiştirmek üzere başlattıkları çalışmalara değindi; “Bugün burada tarifi mümkün olmayan anlatılması güç olan bir günü yaşıyoruz. Bir yandan göğsümüz kabarıyor gururla, bir yandan yaşarıyor. Kara Ali Çavuş ve Mehmet Onbaşı’nın hayatını yaşarken, kendimizi onların yerine koyarak başladığımız zaman anlarız. Kara Ali Çavuşu, Mehmet Onbaşı’yı anarken ‘Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu Mehmet Onbaşı’ dedik. O yüzden belediye meclisimizin de onayıyla Akçabelen Mahallesi’nin ismini Çetmi olarak değiştirmeyi istiyoruz.”dedi.

Bu değişikliği mahalle sakinlerinin de fikrini alarak gerçekleştirmek arzusunda olduklarını dile getiren Bayındır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim simgemiz, bizim gururumuz Kara Ali Çavuş ve Mehmet Onbaşı’yı babasının kucağında taşırken resmettiğimiz bu güzel anıtın huzurunda şunu söylemek istiyorum; Beyşehir’in tüm beldelerinde şehitlerimiz gazilerimiz var. Allah onlardan razı olsun.

Bugünü 9 Eylül’ü bize armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk’ü silah arkadaşlarını ve vatanın bölünmemesi için gecesini gündüzüne katan gazilerimizi sağlıklar dileyerek, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bugünümüz Kara Ali Çavuş ve Mehmet Onbaşı’nın huzurunda Çetmi mahallemize ve Beyşehir’imize kutlu olsun diyorum"

"ONLARIN TORUNLARI OLMAKTAN ONUR VE GURUR DUYUYORUZ"

Şehit Kara Ali Çavuş’un Akçabelen Mahallesi’nde yaşayan ailesi ve torunları adına konuşan Tamer Gökoğlu ise 100 yıl önce doğduğu topraklardan vatan savunması için ayrılarak şehit düşen, dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir destanın kahramanlarının torunları olmaktan onur ve gurur duyduklarını anlatarak, emeği geçen, katkı ve destek veren herkese teşekkür etti.

"ŞEHİT VE GAZİLERİMİZE MİNNETTARIZ"

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Beyşehir Temsilcisi Gazi Mehmet Gümüşkan ise konuşmasında, Kara Ali Çavuş ve oğlu Mehmet Onbaşı’nın destanını anlatarak, “Şehit ve gazilerimize minnettarız. Bu organizasyonu hazırlayarak dedelerinin anısına bizleri bir araya getiren Kara Ali Çavuş ve Mehmet Onbaşı’nın kıymetli torunlarına ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun” ifadelerine yer verdi.

Programa, Beyşehir İlçe Kaymakamı Mehmet Kemal Akpınar, Derebucak İlçe Kaymakamı Ömer Levent Türk, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Muharip Gaziler Dernek Başkanı Mehmet Gümüşkan, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Beyşehir temsilcisi Ahmet Taşkın, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.

ÇETMİLİ KARA ALİ ÇAVUŞ VE OĞLI MEHMET ONBAŞI KİMDİR?

Beyşehir bölgesinden çıkıp vatan ve ay yıldızlı bayrak için savaşıp şehit olan nice insanımız vardır. İşte onlardan ikisi Beyşehirli Akçabelen (Çetmili) Karaali çavuş ve oğlu onbaşı Mehmet’tir

Başkomutanlık Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922 günü Afyonkarahisar-Kocatepe’den başlamış, 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar’da büyük zaferle sona ermiştir. 1912 yılında daha oğlu Mehmet 8 yaşındayken Balkan Savaşına katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan, Kara Ali Çavuş, Anadolu’ da Milli Mücadele başlayınca, Doğu Cephesinden Kurtuluş Savaşına koşmuş, Başkomutanlık Meydan Muharebesinde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır. Mehmet Onbaşı, Onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur.

Bu büyük asker, 31 Ağustos 1922 günü, 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit düşmüştür. Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de 9 Eylül 1922 günü İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur. Kütahya Dumlupınar’da Dumlupınar şehitliği adında Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına Kültür ve Turizm Bakanlığınca bu muhteşem destan da Baba oğul anıtı olarak ölümsüzleştirilmiştir.

Baba oğul anıtı Beyşehir ilçe merkezi ile doğduğu yer olan Akçabelen Mahallesi’nde de yaptırılmıştır.

Kaynak: (BGRT) - Beyşehir Göl Radyo Televizyonu A.Ş. Editör: BGRT
Etiketler: Vefalı, Torunları,, Şehadetlerinin, 100.Yıldönümünde, Kahraman, Dedelerini, Unutmadı, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı